mandag den 1. juni 2015

Havemode og copycat

Havemode og copycat, hvad har de to ting tilfælles, nok en del og alligevel ikke. Går man op i havemode fordi man hyldet en bestemt stil? Eller det er måske blot de små strømninger man suger til sig og bruger det man synes passer i ens egen have? 


Det er ihvertfald ikke som med tøjmoden, at man skifter alting ud for at få en ny stil. Nu hvor jeg tænker over det, er det heller ikke det som jeg praktiserer længere, især efter man er blevet plus 30. Man er blevet klassiker, hvilket indebærer sikker stil og farver tilsat lidt højtråbende tilbehør en gang imellem.
 

Det er godt nogle gange at sidde og fundere lidt over disse ting. Jeg kom til at tænke på det, da jeg læste et indlæg i avisen omkring Chelsea Flower Show. Der stod, at de nye tendenser var knaldorange, brændte farver og mørk bordeaux. 
 

Men når nu de farver er præcis det jeg startede med at plante sidste år i mit østvendte rosenbed er jo ganske sjovt. 
 Nu kæmper jeg med at få dækket jorden helt til med passende plantemateriale. Foruden engelske roser : Jude the Obscure, Golden Celebration, Emma Hamilton, Pat Austin, Lichfield Angel, Crown Princess, Summersong er der plantet mørk alunrod, røllike paprika samt for nylig er der sat de dejlige nellikerod ( Geum) Coccineum cooky, som har en skønorange farve.


Jeg venter stadig på at roserne springer ud, men kan imellemtiden nyde Nellikeroden. Jeg har stadig et forslag på også at plante en mørk hyld, den er stadig i spil. Det var et forslag fra Margit fra Bruuns have. Har ikke glemt det Margit ;-)
 

Her kom så copycaten. Jeg må tilstå, at jeg fuldstændig har kopieret Tante Grøns ide med en krukke i hækken. Det kunne jeg simpelthen ikke stå for. Det var dog en vidunderlig ide! Er det inspiration eller måske kopiering af havemode? Et er i hvertfald sikkert, det er dejligt, at der er plads til alle slags haver og at man kan besøge hinanden, lade sig inspirere eller kopiere små fikse detaljer. 

God aften. 23 kommentarer :

 1. Godaften Tina.Et meget smukt billede af dit orangeri.Og det med farveholdning i vores have er jo heldigvis
  en smag sag.Men den mørke farve er jeg blevet rigtig glad for...................og har også en del alunrod.
  Og det er da bare med at komme på planteskolen og få købt en mørk hyld......................jeg er så glad for min.
  Og viser den faktisk i min nye header.Synes også lige at du skal se den have og et fantastisk hus Anita og jeg besøgte i lørdags.Er sikker på at den lige er noget for dig.Det er Peter Wibroes hus.....................kender du ham?
  For at vende tilbage til dit første spørgsmål synes jeg at enhver have har sit eget særpræg.Og vi er jo hver især glade for vores haver.Men der er jo altid plads til inspiration udefra....................som når du kopirer Tante Grøns ide med krukken i hullet.
  Ses vi i Kolding?Og har du slet ikke været rundt og se haver i weekenden?
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak for kommentar Jette, ja jeg må vist se at få fat i den hyld ;-). Jeg har ikke sådan været rundt i haver, kun i min egen. Der er stadig mange huller, der mangler at blive fyldt i haven. Jeg kommer desværre ikke til Kolding i denne omgang.Har set et par indslag fra Peter Wibroes have, det er jo intet mindre end fantastisk! Jeg var ikke klar over, at man kunne besøge den. Kh Tina

   Slet
 2. Hej Tina!
  Har ikke forstand på mode, men klart at man påvirkes af det man ser, jeg er også ret påvirket af den mørkbladede hyld, den kommer også i min have, de mørke vækster gør sig bemærket, skaber fokus,holdepunkter, ro og kontraste som jeg er ret vil med.
  Har fundet ud af at jeg er ubevidst med på moden i forhold til haver, og det smiler jeg noget ved, for anlæggelsen af staudehavens udformning er blevet til pgu af ikke så store midler, og en trang til at skabe kreativt med planter:-)
  Dit hul i hækken er lækker, spændende og passer perfekt ind i din stil, flot er det ved indgangen til orangeriet, sikke pokaler:-)
  Nogle ting kan bare kopieres direkte også passe ind, tror faktisk at det er dit indlæg fra tante grøns have der gjorde at min nye alle´ blev af røn, det er dejligt at blive inspireret rundt omkring.
  Dejligt indlæg, tak for det!
  Hilsner fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Anette, ja der er noget fascinerende ved de mørke vækster, du har helt ret. Jeg har altid mistet underkæben når jeg i parker har set flotte grønne træer og så lige pludselig en enorm blodbøg. Wau for et syn! Man kommer med på moden hvad enten man vil det eller ej som du skriver, for moden er nok den røde tråd i inspirationen. Dejligt at Tante Grøns alle kunne inspirere, den er også noget særligt. Hav en fantastisk dag. Kh Tina

   Slet
  2. Kære Anette.

   Den største ros jeg som havenørd kan få, er hvis andre haveglade
   finder inspiration hos os under et havebesøg. Det er SÅ skønt et skulderklap at få. Tillykke med din alle af røn. Den bliver du superglad for.

   Kærligste hilsner fra Nordmors

   Slet
  3. Kære Tina!
   1000 tak også en fantastisk dag til dig:-)
   Og
   Kære Tante Grøn!
   Jeg blev begejstret da jeg så din rønnealle` og ideen blev klar, den kommer til at passe ind som fod i hose med vores omgivelser, og en dag må jeg til mors og se det hele live, er sikker på der er endnu mere inspiration at hente hos dig:-)
   Kærlige hilsner fra Anette

   Slet
  4. Kære Anette.

   Du skal være så hjertelig velkommen. Næste gang vi holder åben have er i juli. Så må vi se om energien rækker til havearrangementer igen til næste år. Vi tager kun et år ad gangen.

   På måske glædeligt gensyn.
   Kærligste hilsner

   Slet
 3. Kære Tina, dit orangeri er bare utrolig smukt!
  Det er nemlig så dejligt at lade sig inspirere af en anden haveblogger, som du har gjort det så fint her. Kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gitte Tusinde tak uh ja inspiration kan vi ikke få nok af ;-) Hav en vidunderlig dag. Kh Tina

   Slet
 4. Søde Tina.

  Fantastisk lækre roser, du har plantet. Jeg glæder mig meget til at se billeder af dem i blomst.

  Jeg sværmer jo helt vildt for mørke planter, så hvis du ønsker forslag til dit lækre nye bed, så sig endelig til. Der er masser af pragtfulde femme fatale og dramaqueens, der blot venter på at få lov at performe på Awsome Amager:o)

  Inspiration kommer altid fra et eller andet sted. Være hjerner oplagrer sete elementer, som vi pludselig finder brugbare hos os selv. Måske efter mange år. Hullet i hækken er desværre ikke mit eget geniale påhit. Det har eksisteret i engelske haver i århundrede. Det er et klassisk element, som passer rigtig fint ind i dit klassiske haveunivers. Så stort tillykke med det. Det ser knaldgodt ud.

  Inspiration kommer fra de mærkeligste steder uden at man selv er helt bevidst om det.......en grøftekant....et stemningsbillede.....en blog....en havebog.....en tilfældighed der viser sig at være gang- og brugbar i ens have.

  Hvor ser der flot ud hos dig Tina. Håber I har medvind på Amager. Livet handler ikke om at vente på at stormvejret passerer, men om at lære at danse i regnen. Jeg øver mig hver dag.

  Knus og kærlige tanker

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære søde Tante Grøn Tusinde tak for de smukke ord. Jeg glæder mig også ubeskriveligt til roserne springer ud. Flere af de skønne ladies har ikke været i blomst endnu. Bedet er jo ret nyt så jeg vil være så taknemmelig for forslag af selskabsdamer til mit roser ;-)
   Jeg har set skulpturer og lign i hække, men ikke før på den måde du havde installeret det med smukke blomster. Jeg synes du bidrog til noget vidunderligt nyt her.
   Jeg går hver uge hos en regndans instruktør, så jeg håber snart at kunne mestre lidt af den ædle kunst ;-) stort knus fra Amager

   Slet
  2. Hej min blomst.

   Jeg tror jeg skal med dig til regndansundervisningr en gang om ugen:)

   Nu skal du med min smartass-Phone og mig på en aftentur i haven. Er du klar? OK. Vi går straks om til det orange /purpur/mørke bed, som også her er østvendt. Jeg glæder mig også til de orange roser springer ud. Emma Hamilton har allerede en stor knop, der viser farve.

   I bedet har jeg udover orange roser brunlige iris germanica, mørke akelejer, orange liljer, orange staudevalmue, mørk kvan, orange bispehue, orange og mørke dagliljer, orange inkalilje, bronze fennikel, den mørke geranium phaeum, mørk studenternellike, mørke (næsten sorte) helleborus, to Black Lace hyld etc etc.

   Nu hvor dit bed er nyetableret kan du lave noget virkeligt smukt ud af al den bare jord for ganske få penge. Så en masse mørke opiumsvalmer, morgenfruer etc. Og bind gerne det hele sammen med lidt limegrønt, f.eks dild. Det er pivfrækt.

   Andre skønne vækster til dit nye bed kunne være den helt mørke bjergknopurt og den ditto stjerneskærm.

   Den røllike du har købt begærer jeg dybt.
   Håber du måske har fået et par ideer til plantkombinationer i dit nye bed.

   Uhm...kan du dufte liljekonvallerne, syrenerne og skovmærke?? Og kan du se hvilke eminente luftakrobater landsvalerne er? Tusind tak for turen. Nu kalder bruseren, efter en lang solskinsdag i haven.

   Knus og varme tanker fra haven i bakkerne

   Slet
  3. Allersødeste Tante Grøn Tak for en vidundetlig virtuel rundtur i dit mørke og orange bed. Jeg er dybt taknemmelig for inputtet og inspiration. Jeg har allerede plantet morgenfruer idag, jeg havde nogen i mit skærebed men de røg fluks i rosenbedet ;-). De går jagten ind på nogle af de andre skønne vækster du nævner. Ih hvor det bliver godt. Jeg er medlem af en plantebyttegruppe på Amager via FB så mon ikke der kan skaffes lidt af denne vej inkl. lidt pivfrækt, ( det sidste er et must) Jeg kunne dufte det hele, se de smukke svaler og mærke den friske Flade luft. Tusinde tak for hjælpen, jeg tror nu Tante Grøn blot er et cover up, i virkeligheden er du forårets og sommerens entrepreneur og inspirations havefe. Men bare rolig, jeg afslører ikke din hemmelighed. God weekend til dig og dine kære. Knus fra Amagerland

   Slet
  4. ......Søde Tina, en inspirations-have -muse vil jeg rigtig gerne være. Tina, du kan også lave klassiske kugleformer af berberis. De stikker ja, men hvor er de smukke. Og den almindelige lægekvæsurt med de smukke lette og luftige blomster er også smukke. Og ja pivfrækt limegrønt garniture er et must. Og tænk på alle de mørke / orange løg du kan kaste i jorden til efteråret.

   Jeg er faldet midt i min regndans og har fået buler og blå mærker på sjælen da min elskede lillesøsters cancer har bredt sig yderligere. Åh det er tungt. Igår havde vi havefotograf hele dagen, så det afledte tankerne lidt fra alt det smerteligt ubærlige.

   Hav en superskøn weekend. Husk...vejen bliver til, mens vi går den. Også i blindgydeperioderne.

   Kæmpeknogleknuserkram

   Slet
  5. Søde Tante tusinde mange gange tak for endnu flere skønne forslag. Har allerede fundet nogle orange valmuer i den blå avis :-) . Den der med Berberis er ikke tosset, husker den meget fra min barndom en rigtig 60'er busk ;-).
   Det gør mig så ondt at høre at høre om dit fald, hvorfor er det altid de vidunderlige, det rammer så slemt? Hvis jeg ikke husker meget galt omkring cancerformen hørte jeg forleden i TV om en ny fantastisk behandlingsform af netop denne cancer, den vil være tilgængelig inden længe. Har du også hørt om den?
   Jeg sender med tankerne de dejligste bløde usynlige lam, som er specielt opdrættet til at Omgive, beskytte og kropsopdække muser i tider, hvor der er stor risiko for faldulykker. De vil være der sålænge der er behov og mens mærker og buler læges.
   Dejligt at høre, at du fik lidt adspredelse i haven. Alle planterne var vel stolte og viste sig fra bedste side når nu de skulle fotograferes. Du skulle jo helst være stolte af dem, allesammen.
   Jeg sender også mange varme tanker og kram med lammene. Knus Tina

   Slet
  6. Åh du er noget af det sødeste på to ben, Tina. Tusind tak for de bløde Omsorgslam. Dem vil jeg visualisere og minde migselv om.
   Jeg håber og beder til at der må ske et mirakel. Og at den behandlingsform, du har hørt om, må kunne komme min lillesøster til undsætning.

   Jeg er glad for at høre, at du allerede er igang med at realisere din orange-purpur drøm. At lave et nyt bed er helende og konstruktivt. In times of destruction.....create something. Hyg dig med det, Tina.

   Knus og kram

   Slet
 5. hvor er det altså fint, bunddække.. må jeg spørge dig til råds? vil så gerne have fyldt mine bede op med bunddække for tiden til at lue er ikke eksisterende

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak, det med bund dække kommer lidt an på hvor det er. i roserne har jeg stor glæde af Geranium ( Storkenæb) især variant Rosemoor, der danner de fineste grønne tuer, der er baggrund for de smukkeste blålilla blomster. I bede hvor man døjer med svalderkål har jeg haft held med den plante som hedder kulsukker. Det er en lav heldækkende grøn plante med små hvide blomster. Kh Tina

   Slet
 6. Så fint dit orangeri er blevet integreret i haven - søjlerne og buskbommene gør det rigtig godt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Frede, jeg bliver altså også mere og mere glad for det, nu begynder det så småt at gro til ;-) kh Tina

   Slet
 7. Det ser sørme dejligt ud det hele kan virkeligt nemt blive inspireret af din have, modig og skønt valg af møblement i dit orangeri,

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vibe Tusinde tak. Jeg er vild med Louis Seize stil men det er manden ikke, så da jeg kunne bestemme over orangeriet var jeg ikke i tvivl. Og velkommen til, jeg ser frem til at følge dig og dit smukke hus og have. Kh Tina

   Slet
 8. I don’t know how should I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.

  SvarSlet