torsdag den 12. juni 2014

Den skønne rosentid

Så er roserne godt i gang. Jeg må indrømme, at det er mit have højdepunkt. Det har indtil videre været en kort intens tid, da jeg udelukkende har haft historiske roser indtil for få år siden

De historiske roser remonterer ( blomstrer af flere gange ) ikke eller kun sparsomt. Men det tager man med for de roser er bare helt og aldeles vidunderlige. Det er formen, farverne og duften. De har alle deres særpræg. Og så gør det vel ikke noget, at de har en historie.


I mit store rosenbed er det udelukkende rosa, hvide og violette historiske roser. Jeg plantede en helt traditionel blå violet storkenæb  (Rosemoor) i bunden og så putter jeg lidt romantisk fyld ind. 
I år er det fingerbøl som jeg selv har frøformeret samt gladiolusløg i blå og violette farver. Så er der lidt farve til sensommeren.
Nu er det pudsigt at tænke sig, at om foråret er hele bedet fyldt af hvide og gule forårsløg.

Nogle af de roser som står i fuldt flor er:

Ombre Parfaite en Centifolia rose. Det er en spinkel men voluminøs busk men med masser af små helt vidunderlige roser i den mørkeste violette farve.

Mit hjertebarn, Rosa Mundi, en Gallica rose. Den vokser kraftigt, man kan klippe den med en hække saks.  Den har dejlige græsgrønne blade. Jeg har set den blive brugt som omkransende hæk til terrassen i andre haver. Den har også den mest bedårende duft. Jeg laver tit rosensaft af denne.

Maidens Blush, en Alba rose. Den har den mest sarte rosa farver, sikkert deraf navnet. Løvet er grågrøn som hos de fleste Alba roser. Væksten er høj, tror min nu er over 2 meter, så den er god til at give fylde opadtil.

Dronningen af Danmark, som ikke er opkaldt efter vores nuværende regent men Dronning Marie Sophie Frederikke, Frederik den sjettes dronning. Det er en mere spinkel Alba rose end  Maidens blush. Men den er helt fantastisk i farven, meget fin sådan helt candy floss lyserød. Bliver omkring 1.60 cm.

Jeg slutter af med Empress Josephine, en Gallica rose. Den får ret store blomster i en vidunderlig blålig rose nuance. Har man brug for en rose som breder sig men ikke bliver så høj 80 - 100 cm er denne rose sagen.
I næste indlæg vil jeg vise de sidste samt fortælle om mine nye roser jeg har modtaget og plantet i dag.

Rigtig god aften.

14 kommentarer :

 1. Skønne billeder, Tina! Jeg elsker også de historiske roser og har en del. I en tidligere have havde jeg en Dronningen af Danmark som var kæmpestor, vel omkring 3 meter høj og mindst ligeså bred. Siden har jeg plantet den i alle mine haver, men den er aldrig blevet nær så stor. Her plantede jeg to sidste år som jeg flyttede her i foråret. Det kunne de ikke lide ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana den Dronning af Danmark ville jeg gerne have haft set, lyder fantastisk. Den må have haft super rosen gener :-)

   Slet
 2. 1000 tak for et dejligt rosen indlæg, er først i år begyndt at stifte bekendtskab med roser, og har fået den første historiske, sikke en forelskelse der opstod! Tak for præsentation, og skønne billeder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvtak Anette, ja man bliver nærmest besat når man først har fået den første. Hvilken en har du fået?

   Slet
 3. Skønne roser, du har lidt andre end jeg har, men dronningen af Dk har jeg, hos mig virker den ikke spinkel, den blomstrer ikke helt endnu. Rosa Mundi har jeg også, men heller ikke helt i blomst.
  Venter spændt på dit næste indlæg om roser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbet ja der kan jo være lidt forskel på roser af samme slags og de arter sig nok også noget forskelligt efter geografien. Håber du vil kunne lide næste indlæg :-)

   Slet
 4. Sikke mange skønne roser du har - flotte billeder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Frede , de er nu også temmelig fotogene de roser :-)

   Slet
 5. Hej Tina.Dejligt indlæg om alle dine skønne roser.Og de er da ikke til at undvære i vores haver.
  Viser også tre dejlige roser i mit indlæg............og de dufter alle helt eventyrligt.
  Din mørke roser er virkelig smuk...........sikke en farve.
  God weekend knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette tak ja roser er et must. Dine ser også skønne ud, især er jeg vild med den hvide du viser!

   Slet
 6. Hej Tina. Vidunderlige billeder af dine skønne historiske roser! Sikke et skønt og frodigt bed!
  Jeg kan bestemt godt forstå din forelskelse i de gamle sorter, for jeg faldt også pladask for dem. Faktisk var det pga. de historiske roser at jeg overhovedet kom til at kunne lide roser! Jeg havde en del af dem i min første rosenhave, men da jeg senere fik en ganske lille have begyndte jeg at foretrække de engelske som lignede mine yndlings historiske.
  Jeg har dog stadig nogle enkelte som jeg har medbragt fra den første have, og som jeg bare slet ikke kan undvære!
  Skønt indlæg og jeg glæder mig til at se mere til dine roser! :-)
  Rigtig dejlig weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Alice mange tak, jeg startede også med de historiske roser, blev nysgerrig da jeg læste en del om Kejserinde Josephine og hendes rosenhave. Da jeg først havde fået en kunne jeg ikke stoppe. Har lige set dit indslag fra i morges. Der er godt nok pragtfuldt i din rosenhave.

   Slet
 7. Hvor er det nogle smukke roser, du har :-) - Jeg elsker denne rosentid, og i år blomstrer roserne så fint, synes jeg. Skønt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente Tusinde tak, jeg ved også fra billederne, at du har nogle flotte eksemplarer :-) ja indtil videre er det et perfekt rosenår

   Slet