søndag den 20. september 2015

Efteråret banker på.....

Nu blæser der indimellem lidt køligere vinde og man kan dufte, at efteråret snart holder sit indtog. Jeg besluttede mig derfor for at sende citrustræerne hjem fra sommerferie i haven.
De er nu alle på plads i orangeriet.
Jeg håber, at dette indslags billeder er nogenlunde i kvaliteten. Jeg har måtte bruge Ipad, da kameraet er udlånt (med fødselsdagsbilleder) i weekenden.
Orangeriet godt fyldt op med citrusplanterne.
 
Så nu er der ekstra dejlig grønt i orangeriet og citrusblomsterne sørger for skøn duft!
Zeus i sofaen.


Zeus nyder også stemningen i derinde.
Viola Hederacea
 
Min australske viol (Viola Hederacea) er groet helt udover potte og piedestal. Jeg købte den for et år siden under et besøg på Fredensborg slot. Der var den blot en lille plante. Jeg fik fortalt, at den var kommet hertil i forbindelse med Mary Donaldsens bryllup med Kronprinsen. Det var godt, at den kom for det er en skøn lille blomst, som breder sig hurtigt. Den tåler sol og skygge, men kun lidt frost. Her hos mig overvintrer den i Orangeriet, hvor den visner helt ned. 
Viola Hederacea i nærbillede
 
I foråret spirer den igen igen med sine skønne sarte grønne blade. Den blomstrer hele sommer og det er dejligt at have violer hele sommeren. Planten er faktisk utrolig let at have med at gøre og den er ikke nærig med blomsterne. Derudover laver den virkelig mange løbere med nye børn. Jeg har derfor lavet en hel del nye planter, så hvis nogen er interesseret i en aflægger, så skriv til mig på tina.l.pedersen@live.dk så sender jeg gerne så længe lager haves.
 
Orangeriet set forfra ved indgangen.
 
 Til højre har jeg en af ynglingsplanterne nemlig: Engletrompet 
(Brugmansia). Om aftenen kan blomsterne duftes på10 meters afstand.
Den har den mest delikate citrusagtig duft. 
Jeg tager den ind i kælderen om vinteren for jeg er bekymret for, selvom at den kan få halm og bobleplast, at den ikke overlever i orangeriet. 
Da, det ikke er så lyst i kælderen taber den alle bladene, men de kommer igen når den kommer ud af sit vinterhi og får lys. 


Orangeriet set fra bagsiden og op mod huset.
 
Ellers roder det ret så meget i haven i øjeblikket. Der bliver lagt de sidste fliser, som vi mangler og vi får gravet dræn op ad huset. Vi har ordnet dræn, en gang tidligere for år siden, for at undgå vand i kælderen. Men nordsiden af huset volder stadig problemer med regnvand.

Det nye lille rosenbed.
 
Derudover er vi ved at planlægge en sø og jeg har fået plantet mine to potteroser : Comte de Chambord (kan ses i blomst her) og Redoute (kan ses i blomst her) i en nyt lille bed op ad orangeriet. Det er kun skønt med lidt ekstra skygge.
Indimellem roserne er der plantet storkenæb ( Geranium) variant striatum. Den har den yndigste rosa farve. Det bliver som en lyserød ø. 

Dejlige løgskatte.
 
Som det sidste er jeg ved at indrette et pottested i vores kælderskakt, men inden det står færdigt skal alle disse løb, som jeg lige har modtaget i jorden. Der er en god blandning af tulipaner, narcisser, hyacinter, krokus og Allium. 

Jeg kan kun sige, at jeg glæder mig til den kommende havesæson. For aldrig har jeg plantet og puttet så meget i jorden som i år.
Fortsat god søndag. 


23 kommentarer :

 1. Jeg vil også have et orangeri :-) Åh, hvor ser det dejligt ud, Tina!! Og citrusplanter ... Jeg sidder og bliver helt glad af dine billeder!
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nana Det skal du da have, altså et orangeri, det er lige præcis så skønt som det ser ud. Tusinde tak knus Tina

   Slet
 2. Hvor er dit orangeri smukt Tina, jeg forstår godt at Zeus han nyder hyggen i den fine sofa.☺ jeg overvejer også at begynde at tage mine Roser i potter ind, de ser ikke særligt glade ud for den meget blæst og regn.
  Din have er altså så fantastisk smuk, man ser jo slet ikke der roder ☺ det bliver spændende med alt det du har kommet i jorden til næste forår.
  Masser as hilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda Tusinde tak, ja ham Zeus forstår at hygge sig og være midtpunkt ;-) . Det er en god ide at hygge lidt om de udsatte roser. Jeg har fotograferet den del af haven, der ikke roder. Den anden del er ikke et kønt syn ;-). Jeg glæder mig også rigtig meget til kommende havesæson, måske vi kan holde et blogtræf.? Det ville være hyggeligt. Kh Tina

   Slet
 3. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 4. Hej Tina.Skønne billeder fra dit orangeri og have.Og det kan da være at jeg også skal tage mit ene citrustræ ind i drivhuset.Det ser ud til at der er en del citroner på vej.
  Var også meget fristet til at købe ind da vi var på Fredensborg i sommer...............og vil da meget gerne have en lille aflægger af din plante
  .Men ses vi på plantemarkedet i Lyngby på næste søndag ?
  Jeg viser også lidt efterårsbilleder i mit indlæg..............synes det er lidt vemodigt at havesæsonen snart er slut.
  Hvor har du købt løg ?
  Rigtig god aften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette Tusinde tak. Jeg synes, at det var den rigtige tid at flytte træerne her i haven. Jeg tænker at komme en tur til Lyngby på søndag. Så kan jeg tage violen med til dig. Hvad tid kommer du ?
   Vi kan ikke ændre på årstidens gang vi må glæde os til den nye havesæson i mellemtiden. Jeg har tænkt at holde åben julehave/ marked i år. Måske du kunne lokkes til Amager?
   Løgene er fra Blomsteverden.dk, der kunne jeg selv bestemme antal løg af hver variant. Knus Tina

   Slet
  2. Hej igen.Jeg regner med at være der ved ti tiden...........................folk starter før tid i Lyngby.
   Skriver lige en tilføjelse på mit nye indlæg i løbet af ugen.....................så vi kan mødes med de bloggere der møder op.Jeg tager mit lille navneskilt på når jeg er på markeder.
   Knus Jette

   Slet
 5. Hej Tina. Dejlige billeder fra din have og orangeri. Jeg tror, at jeg læner mig op af dig og skynder mig at tage citrustræerne ind i drivhuset. Jeg kan heller ikke se noget rod i haven og jeg krydser fingre for at I nu bliver regnvandsproblemerne kvit. Søndagen her er bla. blevet brugt på at putte løg i krukker. Jeg glæder mig til at se resultatet til foråret. Sikke mange løg du har fået købt. God søndag aften til dig. Mange hilsner Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mette Tusinde tak, mine appelsintræer var temmelig udsat mht blæst så derfor valgte jeg at trække alle ind. Tak for gode ønsker og vil lige sige at jeg hat forsøgt at styre ude om rodet med kameraet. :-) ja der skulle knald på løgene, derfor glæder jeg mig meget til næste sæson. Hav en fantastisk uge. Kh Tina

   Slet
 6. Hvor er det bare et dejligt orangeri, du har.
  Violplanten er da vidunderlig - jeg skriver til dig.
  Jeg er også vild med dine flotte lerkrukker - helt vildt flot :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Ulla ser frem til at høre fra dig. Tak,, lerkrukkerne er købt i Jylland. Kh Tina

   Slet
 7. Hej. Det er vel nok et dejligt orangeri du har og hvor er det flot med lysekronen over bordet. Jeg lagde også mærke til krukkerne, de er vist sydlandsk inspireret? Det er tidligt, du har taget citrustræerne ind. Mine kommer først ind, når de varsler nattefrost. Der går nok en måned mere. Det var spændende at læse om den australske viol. Den er rigtig yndig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte tusinde tak, krukkerne er fra Vietnam men sydlandsk inspireret. De er købt hos Billigblomst i Århus. Jeg synes at træerne skreg lidt på at komme ind, så derfor blev de flyttet ind. Måske det er bedre lidt senere, jeg prøver mig frem. Kh Tina

   Slet
 8. Ja skønt orangeri og nu også snart en sø, ja men det bliver så fint.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Lisbeth vi håber det bliver fint, men det må tiden vise. Ellers laver Hans og jeg det om ;-) kh Tina

   Slet
 9. Dit orangeri er så dejligt, ikke fordi det er magen til mit, men lige så meget fordi du har indrettet det så fint med møbler, lysekrone og gardiner. Tina har lige et spørgsmål ang. dine gardiner, de hænger længere ned end knækket på orangeriet, hvor har du dem fra. Alle mine er korte :-), kh Margit

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Margit Tusinde tak. Gardinerne bestilte jeg hos Pavillon Danmark da jeg bestilte orangeriet. Først troede jeg at jeg havde fået nogle forkerte, da de som du bemærker hænger længere ned. Men nu er jeg blevet ganske godt tilfreds med den længde. Kh Tina

   Slet
 10. Tina du har virkelig styr på det må jeg sige...wow et orangeri ...de gardiner de gør alt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Grethe Tusinde tak, det er også opfyldelsen af en mange mangeårig drøm :-). Kh Tina

   Slet
 11. Kære Tina!
  Hvor ser det fantastisk og smukt ud i dit orangeri. Spændende med jeres kommende sø, og sikke en fest du er i gang med at planlægge til foråret:-)
  Hilsner og god dag fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette Tusinde tak, ja der sker lidt i øjeblikket, jeg glæder mig til vand i haven. Jeg håber, at vi får nye insekter i haven. :-) uh ja selvom september med alle farverne bliver nydt så glæder jeg mig allerede til foråret

   Slet