søndag den 4. oktober 2015

Dejlig oktober start

Så skriver vi oktober, officielt anden efterårsmåned. Det dejlige vejr, som vi måske savnede ind imellem i sommers har vi fået i rigt mål i september og her i starten af oktober.
Det har været ganske vidunderligt!
Her på matriklen har vi en del projekter ude og inde som beskrevet i sidste indlæg. Det har afstedkommet lidt til containerpladsen, hvilket kan ses på nedenstående billede. 

Have indgangen
 
Jeg ville vise, at nu træder efterårsfarverne så småt frem. Pæon bladene skifter til flot rød kulør og blodbøgen er begyndt at falme. I bedet har jeg lige plantet lyserøde høstanemoner som jeg har fået af en god veninde, der ville have dem skiftet ud.
Så næste år ved samme tid håber jeg på et dejligt lyserødt brus. 

Figentræet
 
Som omtalt i sidste indlæg havde jeg planer om, at opstamme mit figentræ. Det er nu blevet gjort. Jeg synes, at det ser fint ud, det giver mere lys. Til jul vil det være et super træ at putte lyskæder på :-)
 Baggrunden skal nok blive fin når hækken kommer sig. Vi har indtil for nyligt haft et stort kaninbur stående der. Men i sidste måned måtte vi sige farvel til den sidste hjemmeboende kanin Peter efter 13 år. Ved siden af figentræet har jeg plantet to Aruncus (fjerbuske) af arten Kneiffii.
Det skal nok blive et godt syn når de vokser til. 

Løgkrukke
 
Dagene står også på løgsætning, igår blev det til opfyldning i havekrukkerne. Der er lagt en blandning af løg som har været i jorden et par år og nyindkøbte.
De førstnævnte blev taget op sent i foråret efter blomstring. Der var også en del børn, måske der ikke kommer blomst  i til foråret, men s prøver vi bare næste år igen. Det er jo forholdsvis let når de er i krukker. Der er plantet Thalia Narcis, Mount Tacoma tulipan, hvide hyacinter samt tulipanerne Verona og Inzell. 

Nordsiden af huset
 
Her er langt kig ned af nordsiden af huset. Det er her, der er ved at blive lavet dræn. Vi afventer godkendelse fra kommunen, da der skal laves både brønd og faskine. Bagefter kommer der flise gang. Jeg tænker at sætte en mørk Berberis hæk ud fra husmuren til at dække halvdelen af stykket ind til den grønne hæk. I den anden ende måske en mørk hyld. I bedet imellem drømmer jeg om den samme type plante i mørk og grøn udgave. Det grønne man kan se for enden er figentræet og kirsebærkornellen. 


Udsigt over det historiske rosenbed


Claire Austin nyder det dejlige vejr!

Rhapsody in Blue
 
Det samme gør Rhapsody in Blue, den har været helt fantastisk i år. 

Den vidunderlige Lesotho
 
Så kom den sidste Dahlia endelig i blomst, det her er Lesotho.

Asters
 
I denne uge har jeg plantet asters fra skærebedet ud i rosenbedet. De lyser dejligt op. 

Astrantia
 
Her min første Astrantia ( Stjerneskærm ). Den har jeg fået af Ulla og Malcolm. Det er Ulla, der har bloggenFrk. Anemone.

God uge i forhåbentlig dejligt sensommervejr!

24 kommentarer :

 1. Kære Tina. Dejlige billeder du viser fra haven :-). Super din låge I har ved vejen, båden den og buen henover er jeg ret vild med. Det ser rigtig hyggeligt ud og jeg er sikker på at det giver et fint kig ind i haven. Ja hvilket fantastisk vejr vi har haft, jeg har slet ikke lige mod på koldere temperaturer og mørke aftener, men enhver årstid har alligevel sin charme. Julen syntes jeg slet ikke man kunne tænke på i solskin i haven i top, men den der lækre forside på Hvid Jul fik nu alligevel tændt op for lysten til jul :-). Jeg har en fridag i morgen og den skal tilbringes i haven/ orangeri - jeg glæder mig. God aften til dig. KH Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mette Tusinde tak, ja lågen og buen havde jeg altid drømt om , der var nemlig en parcel i mit barndomskvarter, der havde det. Tænkte det ville jeg supergerne have hvis jeg fik hus og have en dag ;-)
   Nej, vi tænker slet ikke jul i disse dage, men du har ret man blev lidt tændt af Clauses forside. Men der er jo stadig lidt til den udgives. Håber du har haft en vidunderlig dag i haven idag. PS : har du en blog, synes ikke jeg har kunnet finde en du stod bag. :-) kh Tina

   Slet
  2. Godmorgen :-). Det var en skøn dag i haven, fik flyttet nogle hvide stauder fra bedet til en venteposition i køkkenhaven, inden de kan komme på plads i et nyt bed, der skal laves. Nej Tina du kan ikke endnu finde en blog, jeg står bag. Jeg er dog i gang, men ikke nået så langt endnu. Skal nok sige til, når den er aktiv (jeg synes faktisk det er en anelse bøvlet, så jeg har stor respekt for alle I bloggere

   Slet
  3. Dejligt at høre du havde en skønssag i haven, lyder spændende med nyt bed, skal det være et rent hvidt et af slagsen? Glæder mig til at følge din blog når du går live ;-) kh Tina

   Slet
  4. Jeg har tænkt mig, at bedet skal indeholde hvide og svagt gule nuancer krydret med buksbomkugler. Dem har vi ret mange af både i bed og i krukker. Det nye bed skal ligge tæt op ad vores nye drivhus, som er antracitgråt. Jeg forestiller at de farver bliver en god kombination. Nu må vi se, jeg glæder mig i hvertfald til at komme i gang. Rigtig god søndag til dig. KH Mette

   Slet
  5. Det lyder rigtig smukt ! Kh Tina

   Slet
 2. Kære Tina, det er nogle dejlige billeder fra din have - imponerende at du har så mange, smukke blomster stadigvæk. Det opstammede figentræ bliver rigtig flot med lyskæder på. Kh Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gitte Tusinde tak jeg nyder også hver en blomst der er i haven i disse dage. Må indrømme glæder mig lidt til at pynte op med lyskæder. :-). Kh Tina

   Slet
 3. Kære Tina.Nu har jeg sat min viol over i en rigtig krukke.........................og jeg lader den stå i drivhuset et stykke tid.
  Det er godt nok nogle projekter i har gang i for tiden.Men bliver helt sikkert rigtig godt når i er færdige.
  Godt at vejret har været med jer indtil nu.
  Men du har da stadig mange dejlige blomster at glæde dig over.
  Jeg skal også i gang med at lægge løg i både krukker og i jorden......................ville have vist de sidste nye løg jeg har købt.Men havde så mange andre billeder til mit søndagsindlæg.
  Men kan da se at du også her Thalia som er min ynglings narcis.
  Stjerneskærm har jeg i tre farver......................men de er da færdige for i år.Godaften og arbejdslyst knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette Tusinde tak, din viol skal nok snart vokse sig fin og stor. Den har fået et godt hjem hos dig. Ja der er livlig aktivitet både inde og ude i disse dage også med at nyde sensommerblomsterne.
   Jeg glæder mig til at læse dit indlæg og senere høre hvilke løg du har købt.
   Thalia er også bare vidunderlig! Jeg har i år købt to ekstra Stjerneskærm blandt andet Moulin Rouge. Hav det godt knus Tina

   Slet
 4. Der er altid noget at se til, når man har hus og have ;-)
  Din efterårshave ser stadig dejlig blomsterrig ud :-)
  Kan se du vil plante en berberis hæk, jeg var nær røget ned af stolen.........
  Berberis er en flot plante, men det er noget af det værste der findes, når der skal gøres rent mellem dem. Jeg taler af erfaring - har prøvet det i arbejdsmæssig sammenhæng. Set med mine øjne, så burde de forbydes !!
  Valget er selvfølgelig dit, men tænk dig godt om inden du planter det stikkende skidt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Vivi Tusinde tak, ja vi keder os aldrig ;-) Jeg tænkte, at hvis man blot brugte Berberis som en halv tynd hæk skal den vel blot klippes lidt. Jeg syntes heller ikke som barn den var så lækker. Men flere har anbefalet den og i den mørke farve synes jeg den er fin. Men måske det er noget skidt at klippe. Jeg vil i hvertfald undersøge andre muligheder. Har du evt forslag? Kh Tina

   Slet
  2. Aronia/Surbær som Lisbeth foreslår er flotte buske, men da det er på nordsiden af huset du vil have hækken, skal du være opmærksom på, at de skønne efterårsfarver udvikles bedst i fuld sol, og det får de ikke på nordsiden af et hus.
   Jeg vil foreslå en takshæk, den kan tåle meget skygge og ret tørre forhold, den ret vindfør og perfekt til at klippe i form. Vælg halvstore planter, så der ikke går alt for mange år, inden du har en flot hæk :-)
   En anden mulighed kan være laurbærkirsebær, som også tåler at stå på nordsiden af et hus. Hvis du vælger en sådan, så snak med planteskolen om, hvilken sort du skal vælge for at få en der falder i din smag. Nogen er mere hårdføre end andre, højde og vækstform på de forskellige sorter varierer, og nogen er gode til at blomstre, hvorimod andre sjældent blomstrer.

   Slet
  3. Tusinde tak for input Vivi, jeg har andet steds laurbærkirsebær, som er klippet i kugleform. De er gode buske. Taks er også altid godt og så har man lidt til at klippe af til kranse. Jeg ville dog gerne have noget rødlig men måske det er udelukket når den skal stå nordvestlige. Kh Tina

   Slet
 5. Hej Tina
  Ja det ser godt ud, især din dahlia er jeg vild med. Berberis får smukke efterårsfarver, men ellers må jeg give Vivi ret, hold dig væk fra den, hvad med aronia i stedet for? Den får de smukkeste efterårsfarver.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth Tusinde tak, ja de Dahlia de forstår at præsentere sig :-). Aronia den kendte jeg ikke. Kan se den også hedder Surbær, kan den klippes i væg/ hæk form? Kh Tina

   Slet
 6. Hej Tina, det er godt nok noget af en omgang i der har gået i gang med, men nødvendig. Det er utrolig i ikke roder mere :o) din figen er da blevet flot, det både ser godt ud og som du skriver så giver det luft. Berberis, uha jeg mindes stadig da jeg som barn væltede på min cykel og ind i sådan et stikkende bæst, min mor hev torne ud af mig i flere dage.
  Dejligt billede af Clair Austin, jeg har også en den har først fået rigtigt fat nu og står med en masse knopper.
  Forsat god arbejdslyst i haven med projekterne.
  Kram fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda Tusinde tak, jeg har også gået og ryddet lidt op eller fået system i rodet. Jeg har det generelt ikke godt med rod. ;-) Der er godt nok nogle, der har triste historier med Berberis, jeg kan tænke mig, at det ikke er en plante du vil plante.
   Claire Austin er simpelthen en juvel i øjeblikket, der er så mange blomster og knopper. Det skønne er at løvet kke bliver angrebet af alt muligt. Hav de fantastisk knus Tina

   Slet
 7. Hej Tina!
  Det virker som sådan et glad indlæg, måske det også er alle de skønne blomster billeder, og det vidunderlige vejr vi har haft:-) vi har også et figentræ, det er mere bred i væksten og ikke så høj endnu, men må ha fundet ud af at beskære og opstamme det, for dit ser rigtig godt ud, dejligt at blive inspireret.
  Måske du kan fortælle hvordan man ser hvilke tulipanløg der er " børn", mine har udviklet sig så der er fire næsten lige store løg i hvert, og jeg aner ikke om jeg skal skille dem ad eller bare putte det hele i hullet? det er min første gang med tulipanløg jeg har tørret...
  Kærlig hilsen og rigtig god dag fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette Tusinde tak, ja det blev et ganske glad indlæg, vejret var med mig :-) vores figentræ har som du kan se en masse stammer og alle grene stod ud i alle retninger. Så vi bandt det op med kraftig bomuldstråd for et stykke tid siden. Denne tråd har jeg så flytte længere op i kronen og klippet de nederste grene af.
   Mht tulipanløg er det ikke let når børnene er ligeså store som forældrene :-). Jeg har delt dem der hænger sammen så de kan vokse med den nødvendige plads omkring sig.
   Men der sket sikkert intet ved at plante dem samlet. Kh Tina

   Slet
  2. Mange tak for svar Tina, tror jeg må plante dem samlet for at sikre mig et flor, ellers må jeg købe nogle flere;-) og som du beskriver hvordan jeres figentræ så ud før, så er det sådan vores ser ud nu bare lavere, må prøve med snor, tak!

   Slet
  3. Selvtak Anette og god fornøjelse. Jeg tror også, at der ryger lidt ekstra løg ind her i haven ;-) kh Tina

   Slet
 8. Hej Tina. Dit figentræ er virkelig blevet fint efter opstamningen. Det var godt gjort. Her hos mig vil jeg gerne stamme nogle tujaer op, som jeg har sat sammen i en stor krukke. Jeg synes, det kræver noget mod og en evne til at se, hvordan det kan blive. Herligt med løg i krukker. Det har jeg ikke haft tid til endnu. Heldigvis har jeg snart en uges ferie, så skal der ske ting og sager herhjemme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Birgitte Tusinde tak. Man skal være overbevist når man stammer op, man kan jo ikke rigtig gøre det om. Jeg har efterhånden stammet en del op og har gudskelov aldrig fortrudt det. Åh, hvor skønt med ferie, håber du er ved at komme af med forkølelsen. Jeg har gået og hostet i 4 dage, det er ikke sån når det bliver efterår. God fornøjelse med krukkerne. Kh Tina

   Slet