torsdag den 3. september 2015

Den største luksus.....

Som tolvårig i halvfjerdserne var jeg på charterferie med mine forældre og min morfar. Turen gik til Diano Marina ved den italienske riverera. I den gade hvor vores hotel lå var vejtræerne intet mindre end appelsin træer. Store blev mine øjne for jeg havde aldrig set noget så vidunderligt og eksotisk.
Siden den gang har jeg altid drømt om selv at få citrus frugter.

Tante Grøn bedet med citrus potterne i baggrunden


Bag bedet her kan skimtes mine terracotta potter med citrus træer. De er ude på sommerophold. For mit store ønske gik tilsidst i opfyldelse.


På rad og række
 
Jeg har nu 5 citrus træer som jeg har plantet i terracotta krukker. De bor inde i orangeriet efterår, vinter og forår, men om sommeren kommer de ud i den friske luft. 


Citronen
 
Der er et citron træ. Denne citron, som er blevet moden skal bruges til en drink på min fødselsdag lige om lidt. Heldigvis er der flere citroner på vej.

Mandarin træet blomstrer ivrigt


Her mit vidunderlige mandarintræ, som jeg har skrevet indlæg om før. Der er ikke blot snart modne mandariner men også grønne mandariner og en masse blomster, som dufter helt vidunderligt! 


Den første modne mandarin er snart klar
 
Snart plukkeklar mandarin.

Citrus Sinensis, sød appelsin
 
Jeg har 2 appelsintræer af varianten Sinensis, som er sød appelsin. De skal bruges til juice en dag hvor ekstra forkælelse er påkrævet.
 
Citrus myrtifolia


Det sidste træ, som jeg har er en Citrus myrtifolia også kaldet Chinotto. Ved ikke om det er den Zeus bedst kan lide ;-) 

Citrus myrtifolia frugt


Chinotto er en bitter variant, som bruges meget i Italien til at give smag til deres Amari likør og speciel sodavand. Jeg tænker, at jeg vil sylte skallerne og overtrække dem med chokolade. Jeg har tidligere arbejdet på Magasins chokoladefabrik, der overtrak vi orangeskaller og kumquarts. Tænkte jeg ville prøve med denne.

Træerne bliver vandet med regnvand og får citrusgødning. Når de kommer ind i orangeriet bliver potterne viklet med bobleplast og der bliver sat varme på i orangeriet for at holde den værste frost væk.. Så er de forhåbentlig klar til foråret. 

Er den ikke bare sød?
 
Synes lige, at I skulle se en, som er flyttet ind under vores terasse. Ham/ hun er jeg rigtig glad for, da det siges, at de spiser snegle. Jeg har en del snegle, der hvor den bor, så forhåbentlig kan denne tilflytter være med til at reducere bestanden. Hvis det er en hun og der kommer unger er det måske en ide til Høneballehaven på Samsø, hvor jeg ved at Lisbeth og Bent kæmper alt hvad de kan for at blive fri fra disse planteguffende plageånder.

Med ønske om en vidunderlig aften.

27 kommentarer :

 1. Hej Tina.Ja !!! så er jeg hjemme igen efter en skøn.............og meget varm tur til Nice.
  Og nogle af mine første rejser gik også til Italien............bla. Sicilien og Gardasøen.Det var tider.
  Kan jo læse at der har været livlige skriverier på bloggen.
  Vil ikke kommentere sagen da jeg synes der har været synspunkter nok.
  Men dine skønne citrusplanter ser bare helt forrygende ud.Har selv kun en citrusplante.
  Den står også på terrassen om sommeren....................og desværre har nogle af bladene
  fået noget sort som jeg ikke lige ved hvad er er ?
  Sødt pindsvin du har i haven.......................mange år siden vi har haft en,
  men godt hvis den spiser alle dine snegle.
  Når ikke at lave et nyt indlæg inden jeg atter skal på farten igen til Gittes fødselsdag i Horsens.
  Også en skøn aften til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette velkommen hjem, håber at du har haft en dejlig ferie i det sydfranske. Der er jo så dejligt dernede. Det sorte kan være dyr, blandt andet bladlus som kan forsøges at skylles væk og bagefter sprøjte med en blandning af sæbe, sprit og bikarbonat. Rigtig god tur til Horsens . Kh Tina

   Slet
 2. Hej Tina. Sikke nogle skønne citrustræer du har dig :-). Vi har også lige købt 2 stk i forbindelse med at vi har fået et orangeri. Og vi har talt en del om de kunne overvintre derude eller om de måtte ind i havestuen. Gør I noget specielt med dem ift. indpakning el. lign? Stort tillykke med fødselsdagen når dagen kommer :-). Mange hilsner Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mette Tusinde tak for kommentar. Tillykke med orangeriet og planterne. Det vil blive en evig glæde for jer. Hvis orangeriet ikke er isoleret eller opvarmet, er der risiko for planterne. Jeg vikler potterne ind i bobleplast og halm og varmer op i orangeriet med varmelampe. Hel og lykke med det. Kh Tina

   Slet
 3. Hej Tina
  Jeg husker også min første charterrejse, den gik til Spanien, Costa del sol :o) det var i 74 og der så jeg den første appelsintræs plantage. Det var overvældende.
  Hvor er dine citrus træer flotte, jeg har desværre ikke mulighed for at opvarme mit orangeri, så mit citrontræ må hjem i kælderen og overvintre.
  Jeg er ret vild med dine potter, hvor er de fra ?
  Kh Fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda Sjovt at vi deler samme minde om appelsin træerne :-). Jeg har også tidligere benyttet min kælder inden orangeriet kom til. Krukkerne er fra Billigblomst i Århus, kørte forbi da vi havde ærinde i Jylland. De er ret rimelige i pris. De har vist også en afdeling i Roskilde men den er vist lukket efterår og vinter. Kh Tina

   Slet
 4. Så flotte citrus træer du har, Tina! Dejligt at de er ude på 'sommerferie' i haven. Jeg har også haft flere - især citrontræer - og har haft stor glæde af dem. Og hvor er du heldig at have et pindsvin :-) Bare det var mig. Kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak kære Gitte, de er i sandhed en glæde her på parcellen. Jeg blev også bare så glad da jeg nu flere gange har mødt pindsvinet i haven. :-). Kh Tina

   Slet
 5. Sjovt! Jeg husker også helt tydeligt appelsintræerne fra en rejse til Italien - Sicilien - da jeg var barn i 70'erne. Jeg husker især hvordan jeg var overvældet af blomsternes duft. Hvor har du mange skønne citrustræer! Du er vist også god til at passe dem :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nana hvor skønt, at du også har citrus minder sydfra. Ja duften fra blomsterne er helt og aldeles vidunderlig! Jeg prøver at nurse dem så godt jeg kan :-). Kh Tina

   Slet
 6. Sikke skønne citrustræer og meget smukke krukker som bare klær dem perfekt. Er de italienske? Ih, det blir mindeværdigt og forfriskende med din hjemmedyrkede citron i drinks, og så duften af citronen, oj!
  Pindsvinet er en gave til haven og vil helt sikkert være en herlig skadedyrsbekæmper ;)
  Kh Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Rose Krukkerne er fra Vietnam men fremstillet efter italiensk forskrift. Ja jeg gløder mig også til at bruge frugterne det bliver helt særligt. Du kan også tro, at jeg blev glad da jeg stødte på pindsvinet i haven. Det er så hyggeligt at have. Kh Tina

   Slet
 7. Det er virkeligt et fint eksotisk indslag i din have med alle disse smukke citrustræer - og sikken masse du kan fortælle om dem - dejligt indlæg. Tillykke med fødselsdagen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ulla Tusinde tak , ja det er som om at have et stykke af syden i haven. ;-) tak for fødselsdagshilsen. Kh Tina

   Slet
 8. Sikke skønne citrustræer! Dem må jeg fortsat drømme om, for jeg har ikke mulighed for at opbevare dem om vinteren - men jeg nyder dine så længe!

  SvarSlet
 9. Kære Frede Tusinde tak, det er dejligt med drømme, for lige pludselig opstår der en mulighed. Og inden du får set dig om er der måske dukket et par citrus træer op hos dig. Kh Tina

  SvarSlet
 10. Dejligt din drøm gik i opfyldelse :-) Det er nogle skønne citrusplanter du har :-)
  Det er hyggeligt med pindsvinet der er rykket ind i din have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Vivi, det er en vidunderlig følelse når drømme går i opfyldelse. Vi håber, at pindsvinet vil synes om at bo her og vil blive i mange år. Kh Tina

   Slet
 11. Søde Tina.

  Hvor er det godt, at din citrusdrøm er gået i opfyldelse. Hvis man bare drømmer længe nok, så sker det virkelig temmelig ofte, at ens drøm virkelig GÅR i opfyldelse. Ude på Flyvergrillen, har jeg også hørt rygter om, at du er gift med en Citrusbaron. Det mangler da også bare:o) Lidt adelig må man vel være:o)

  Jeg er også vild med alle dine krukker. Især den superelegante, som står på en piedestal. Den er virkelig en Citrusbaron værdig.

  Husk at vise os et billede af din drink, med et skwis eller en skive hjemmeavlet citron, så vi kan få lov at sende cyberspace-fødselsdagsknus og gjaldende hurraråb til dig. Bekårs ju ar vørt it.

  Kys og kram fra den anden ende af alle broerne

  SvarSlet
 12. PS: Hils din søde Citrusbaron:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære søde Jytte Tusinde tak, ja den her vidunderlige drøm gik i opfyldelse også den jeg ikke turde drømme, at blive gift med en baron ;-). Jeg er blevet lidt krukke syg som du vej og efter jeg har været på besøg i din vidunderlige have også lidt mere have pyntesyg. Du strør jo omkring dig med alskens skønne ting, opsatser og buketter.
   Der skal nok komme et indslag med min drink, kan se du holder Gardenparty på min fødselsdag. Sikke et flot program, det lyder virkelig spændende. Ville gernehave været forbi, men skal ud med pigerne og spise. Sender varme kram fra det flade Amagerland. Hils Syrenprinsen mange gange. Knus Tina

   Slet
 13. Kære Tina!
  Vidunderligt indlæg, og med mange informationer og måske nye traditioner, man mærker virkelig din glæde ved dine træer. jeg elsker dem også, duften når de blomstre er vanedannende himmelsk og forførende:-) jeg har dog blot et kumquart der fik frost i vinters ved et åbent vindue, men det er kommet sig.
  Heldige dig at have fået pindsvin, de er så kære:-)
  Stort TILLYKKE med fødselsdagen, er det mon i morgen? og rigtig god dag.
  Kram fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Anette, sidder i skrivende stund og drikker friskpresset juice lavet af vores appelsiner. Det smager forrygende. Godt at din kumquart overlevede. Er også bare så glad for det lille pindsvin. Tak for din fødselsdagshilsen, det er på næste lørdag. Jeg gemmer din søde hilsen ;-) . Hav en rigtig dejlig weekend. Knus Tina

   Slet
 14. Kære Tina

  En dejlig samling citrus træer, du har fået. Havde jeg muligheden og et opvarmet appelsinhus, røg jeg nok også på lidt flere middelhavsplanter, men jeg har bøvl nok med mine krukker, som bliver stuvet ind i et grønt plastikhelvede lidt senere på sæsonen. Også jeg har et godt øje til den store krukke på pedistal. Den ser imponerende smuk ud!

  Det lille pindsvin er yndigt. Jeg ville så gerne have pindsvin i haven, men af en eller anden årsag, er der ikke pindsvin på disse egne. Øv.

  Mon vi får et billede af en gin & tonic med hjemmeavlede citrusfrugter om en uges tid?

  SvarSlet
 15. Kære Nette Tusinde tak ja det er noget nemmere med et orangeri, indrømmet. Jeg har hele 2 krukker på piedestal, hver med sin buksbom kegle i som indgang til orangeriet. Er selv ret glad for dem.;-) Jeg har vist den i et indlæg fra sidste år: http://leblomster.blogspot.dk/2014/08/st-terrassen.html.
  Det er ikke hvert år, at vi har pindsvin, vi har tidligere haft unger, håber de alligevel kan finde vej til din have.
  Der skal nok komme et billede af fødselsdagsdrinken ;-) Hav en vidunderlig aften. kh Tina

  SvarSlet
 16. Kære Tina
  Det er lækre citrustræer, du har. Hvis jeg havde et orangeri ville jeg også have sådan nogen, men i pavillionen går det ikke.
  Vi har en del pindsvin her omkring, så måske er det deres skyld, at det svinder lidt i sneglemængden :)
  God fødselsdag
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth Tusinde tak for hilsen. Jeg bliver også nødt til at sætte varme på i orangeriet. Dejligt at høre, at der også er pindsvin på Samsø. Det skal nok blive en dejlig fødselsdag, ser ud til det gode vejr kommer igen. Kh Tina

   Slet