tirsdag den 8. september 2015

Glamourøse Gladiolus

 
En sensommer luksus er de glamourøse Gladiolus eller Jomfrufinger som de også kaldes på dansk. Der er en meget eksotisk fugl fra det sydlige Afrika, som måske skiller sig ud i den danske have. Men  jeg synes ikke, at jeg kan undvære dem.

Gladiolus Blue Frost


De brillierer med deres smukke blomster og farver i en tid hvor det kan være en udfordring med blomster og farver. 


Violet Gladioulus købt under navnet purple.


Man tænker ikke over, alt besværet med at grave dem op og  opbevare dem for vinteren. ( de skønne blomsterknolde tåler ikke stærk frost.)


En ukendt variation, men flot er den.


De er kendt lang tid tilbage deres latinske navn Gladius betyder sværd og Gladioulus er lille sværd. Planten er navngivet efter bladene som er sværdlignende.

Gladiolus Plum tart
 
Det fører også hen til Gladiatorer, som var slaver, der kæmpede med svær i tiden under romerriget for de riges fornøjelses skyld. 


Gladioulus Blue tropic


Jeg synes, at det er spændende, at kunne fastslå oprindelse af blomst og navn. Tit er der aner meget langt tilbage og og historie bag ordene.
 
Vidunderlig blå himmel


Vejret har været fantastisk, de sidste par dage.jeg har nydt den blå himmel.
 
Skyggebedet
 
Og solskinnet gennem tæerne i min lille lund, hvor jeg har anlagt skyggebed. Alle planter er foreslået af flere bloggere, men især af Lisbeth fra Høneballehaven. Så det bed i min lille lund er tilegnet fru Høneballe. 

16 kommentarer :

 1. Hej Tina
  Ja men så har du jo også et Høneballebed :) Det ser fint ud. Det var skønt at se lidt mere af haven og huset, det ser fint ud, her kan vi også se placeringen af orangeriet. Mine gladiolus kommer ikke op om vinteren, nogle af dem klarer det og blomstrer år efter år.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth Det skal nok blive et fint Høneballebed ;-) nu skal det lige gro til og måske have lidt flere planter. Jeg kan også godt lide oversigtsbilleder hos andre så man bedre kan forstå indretningen af haven, når nu man syntes, at man kender haven så godt. Jeg har også tidligere ladet gladiolus løg ligge i haven vinteren over men ikke alle er kommet igen. Så jeg tager dem op sålænge jeg orker dette. :-) jeg har heller ikke så meget at passe som jer i Høneballehaven, min have er noget mindre. Her ved siden af lufthavnen er der ikke råd til at købe så megen jord, da det koster spidsen af en jetjager ;-). Kh Tina

   Slet
 2. Sikke mange fine Gladiolus du har, skøn blomst som jeg ikke lige umiddelbart ville forbinde med Gladiatorer men det er der måske andre der har tidligere i historien. Ja det er med at nyde det skønne vejr, jeg får 16 6 årige piget til fødselsdag i dag, så jeg er virkelig også glad for det gode vejr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Jeannett, navnene opstår tit lidt mærkværdigt. Her er det som nævnt bladene, der har ledt hen til navnet. Håber I havde en dejlig fødselsdag, det er skønt når så mange kommer, at man kan være i haven. Kh Tina

   Slet
 3. Jeg elsker også gladiolus, og jeg havde i mange år nogle der blev ved med at komme, selv om jeg ikke tog dem op for vinteren. Men jeg er sikker på at dine gladiolus elsker dig fordi du overvintrer dem et trygt sted :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Nana, hvis vinteren er mild går det rigtig fint med at blive i jorden. Men man kan aldrig være sikker, så sålænge, at jeg orker kommer de op. ;-). Kh Tina

   Slet
 4. Hej Tina. Hvor er dine Gladioulus flotte og det var spændende læsning du kunne berette. Jeg har også nydt den blå himmel i disse dage og fået samlet en del frø ind.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Birgitte, ja det er simpelthen så skønt med en sådan dejlig september måned. Det er fint vejr at samle skatte i ( som de dejlige frø er ). Kh Tina

   Slet
 5. Hej Tina.Skønne gladiolus du har.....................mine hvide knækkede forleden.Synes godt de kan være lidt besværlige.Og den blå himmel har jeg også nydt i fulde drag.
  Har travlt med at flytte om i bedene og klippe ned.Og lige om lidt skal der nye løg i bedene.
  Rigtig god weekend til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak kære Jette. Du har ret de er nogle vakkelvorne damer. Bedst som de lige står i blomst, kommer der regne og blæst. Men så kommer de indenfor og pynte. Men ærgeligt hvis de lige er valgt til at pynte et bestemt sted i haven. Det er skønt at vejret arter sig når nu vi har gøremål her i haven. Det er vidunderligt , når vi nu kan begynde at investere i forårets flor. Hav en dejlig weekend. Kh Tina

   Slet
 6. Idag er det Tinas fødselsdag hurra hurra hurra
  Hun sikkert sig en have får
  Som hun har ønsket mange år
  Med dejlig gladiolus og roser til.

  Og når hun hjem fra Flyvergrillen går
  Hurra hurra hurra
  Så skal hun hjem og holde fest
  Piger og Citrusbaron er med som gæst
  Med dejlig drink og choooooooo..kolade til

  Tilsidst vi råber højt i kor hurra hurra hurra
  Gid Tina længe leve må
  Og alle havedrømme opfyldt få
  Og dejligt solskin, held og lykke skal du få.

  Hjerteligt tillykke med fødselsdagen søde.

  Kæmpe fødselsdagsknus fra mig oppe å æ ø

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak for sangen!!!! Jeg har ikke fået min helt egen special sang siden min konfirmation, så du kan nok forstå min glæde. Af hjertet tusinde tak søde Tante. ;-).

   Slet
 7. Skønne gladiolus. Hvor ser det hele dejligt ud.
  Tak for botanisk kulturhistorie. Jeg elsker også at vide, hvorfra planter stammer og hvorfor de hedder det de gør.

  Nu skal der hældes kaffe i hovedet.

  Tillykke knus med håbet om at I får en pragtfuld dag . Håber du bliver smaskforkælet af din familie.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Jytte, hvor er det sødt af dig lige at kommentere idag. Jeg ved hvor travlt du sikkert allerede har her fra morgenstunden med dit åbne hus arrangement. Sender alt mit dejlige føs'dagsvejr over til jer i det skønne Flade. Jeg håber, at du og John får det dejligste og hyggeligste havearrangement og fest. Kram til dig og John. Kh Tina og Hans aka citrusbaronen ;-)

   Slet
 8. Dine Gladiolus er så fine :-) Det var måske en ide, at få dem indført i haven igen, det er efterhånden mange år siden, jeg sidst har haft nogen af dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Vivi Tusinde tak, jeg har fået sådan lyst til Gladiolus igen, det kommer og går. Men jeg synes, at det er rart med det eksotiske indslag som Gladiolus kan bidrage med, kh Tina

   Slet