fredag den 3. februar 2017

Orangeriet som vinterplante hotel og vuggestue for nye spirer

Dette er et sponsoreret indlæg, men alt hvad jeg skriver er fra egen erfaring og oplevelse.

Nu er det snart tid til at forkultivere sommerblomster og grøntsager. I er sikkert mange, der glædet sig til at så alle de vidunderlige frø i små bakker, som sættes i vindueskarme og følge deres vækst. 
Men der er også en fordel at spire sommerblomster på denne måde. Når man når hen i maj, juni har man masser af vidunderlige planter, som bare spræller for at komme i jorden. Man har skønne blomster til billige penge som man bare kan fylde op med i bedene. 
Morgenfrue
Der er et vælg af firmaer og planter at vælge imellem. Det kan være svært at begrænse sig. Men et godt forslag er, at så lidt blandet. Både nogle let spirende frø blandt de lidt mere besværlige.

Lette frø er Morgenfruer (calendula),  stolte kavalerer (Cosmos) og f.eks. marmelukærme (Lavatera trimestris). De er rigtig lette og gode at fylde ud med. Du vil nyde at have disse skønne spirer og små planter at fylde op med i bedene når sommeren nærmer sig.

Marmelukærme
Jeg bruger i høj grad nu orangeriet til som vuggestue for alle de skønne små spirer. Mange starter i denne tid omkring februar med at så, hvad der skal blive til de nye skønne planter. Vindueskarme og borde bliver bliver i den grad fyldt med potter og kasser med jord og frø. 
Men ofte bliver de let spirende ganske lange og ranglede indendørs, de higer simpelthen efter lys. 
Jeg har de sidste par år prøvet et nyt eksperiment. Min frølinger er simpelthen kommet i Orangeriet.



Nu er det således at den gennemsnitlige nattemperatur er under frysepunktet her i Danmark indtil april måned. Selvom der er lidt varmere under orangeriets glastag, er det ikke tilstrækkeligt varmt til at sætte frøene så tidligt ud som februar, medmindre man har en varmekilde. Det har jeg i orangeriet . En olie radiator. Den har jeg skrevet om i mit sidste indlæg om citrusfrugter i orangeriet. Det kan ses her. Så i lørdags gik jeg i gang med at så.


Jeg holder meget af mini drivhusene som vist på billedet. De er så lette at arbejde med. Der er rækker i kassen af små potter som hænger sammen og der medfølger et klart låg. Så har man sit eget lille drivhus. 


Jeg har endvidere købt Vermiculite som er et lysreflekterende materiale som er jordforbedrende og er supergodt til modtage og afgive fugt. Det drysser jeg ovenpå jorden når jeg har sået frøene.


Men først gøres bakken klar til frøene ved at de små potter fyldes med såjord.


Så puttes de forskellige frø i. I år har jeg valgt lidt forskellige sommer blomster der er gode til at fylde op med i bedet. 

Salvia og Stolt Kavaler
Der er Salvia Pink Sundea og Dobbelt Stolt Kavaler (Cosmos), de er rigtig gode i rosenbedet. De er superlette at dyrke og have med at gøre. 

Morgenfruer og Hjertegræs
Det er to forskellige slags morgenfruer. De er så lette at dyrke og bliver ved ved blomst langt ind i november. En sej lille blomst. Der er Hjertegræs for at få lidt anderledes struktur i bedene.

Stolt Kavaler, Drejeblomst, Tallerkensmækker og Valmue
Endnu en Stolt kavaler (Cosmos), Drejeblomst (Physostegia virginiana) Tallerkensmækker (Tropaeolum majus)  og den uundværlige valmue ( Papaver).



Små træskilte med navnene stikkes i og bakken er klar til at få sit låg på og ind i orangeriet. 


Har man ikke varme på i orangeriet skal man nok vente til omkring marts/april med at sætte sine frøbakker derud. Men orangeriet er en skøn vuggestue for frøene og deres spirer. Der er dejligt med lys og man slipper for at have potter og bakker alle vegne indenfor.

Klokkeranke
En anden plante, er blevet fast på så programmet hvert år er Klokkeranke (Cobea). Det er en klatre plante, der vokser enormt hurtigt og sætter de fineste blomster i form af klokker. Den findes i denne hvide eller nærmest lime udgave samt i en lilla agtigt variant. Rødderne gror kraftigt ud, derfor sår jeg dem i brugte mælkekatonner, hvor der med en saks er lavet hul til bunden. 

Klokkeranke som skøn genbo til orangeriet
Se hvor skøn klokkeranken bliver. Jeg planter den op ad min store Alchymistrose,  som er en ikke remonterende rose. 

Klokkeranke

Den slynger sig så op af rosengrenene og på den måde fortsætter blomstringen i den store rosenbusk. 
Klokkeranken tåler ikke frost og derfor må man så nye hvert år. 

Når alle de små spirer er kommet frem enten i orangeriet eller i vindueskarmen planter jeg dem om enkeltvis i små potter omkring slutningen af marts. 


Hvis man ikke vil have alle de potter stående på bordet i orangeriet, sælger Pavillon Danmark mange dejlige hylder, der kan monteres i Orangeriet. 


I samme måned: marts puttes alle Dahlia i potter . Her står de i orangeriet, spirer og vokser sig store og kraftige indtil de er klar til at kommet udenfor. 

Som nævnt i indlægget omkring citrustræer, bruge orangeriet som vinterhotel. Men der udover overvintrer  kalla, oliven og nerie ligeledes i orangeriet.

På denne måde opfyldes alle mine drømme om at have kulde sarte planter og plads til at så alt det jeg vil. Orangeriet er simpelthen så genialt og anvendeligt. Efter mit skønne Helios Orangeri fra Pavillon Danmark  er kommet indenfor havelågen er det umuligt at undvære.
Det er nok min bedste haveinvestering . 




Rigtig god weekend og god fornøjelse med at så og plante derude i haverne. 

6 kommentarer :

  1. Hej Tina
    Godt du har mulighed for at varme dit orangeri op, så du kan bruge det til at forspire i.
    Jeg gør ikke så meget i at så, mon ikke du får held med dine.
    Knus Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Lisbeth Tusinde tak for kommentar, jeg kan ikke lade være med at have så planter, elsker at se dem vokse op og plante dem ud. Ønsker dig en rigtig god weekend knus Tina

      Slet
  2. Kære Tina.
    Tak for et dejligt indlæg med en overskuelig fyldestgørende vejledning i at så.
    Jeg plejer ikke at have den store succes med at så og prikle, fordi jeg ikke er omhyggelig nok. Så inspireret af Claus Dalby fylder jeg god krukkemuld i en stor krukke og slutter af med 5 cm. så -og priklejord. Deri sår jeg frøene i februar / marts og får de fineste sommerblomster. Jeg har jo ikke bede jeg skal plante ud i. Jeg bruger samme metode ved lathyrus.
    Ønsker dig en skøn weekend.
    Kærlig hilsen Eliane

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusinde tak søde Eliane , har også plantet de skønne frø du overraskede mig med sidst vi sås. Jeg er så taknemmelig over de skønne gaver du havde med. Du er godt tjent med Claus's råd , så bliver dine krukker en succes ;-) knus og dejlig eeekend til jer. Knus Tina

      Slet
  3. jeg ved slet ikke, hvad jeg skulle gøre med alle mine frølinger, hvis ikke jeg havde min uopvarmede udestue.
    Jeg begynder at så tomater og zinnia i uge 8, hvor jeg har vinterferie. Til det formål har jeg et ekstra bord stående i stuen (!) med pluggbokse og plantelys monteret.
    Alt efter temperaturen, bliver mine frølinger priklet fra midten af marts og frem...og så skal de gerne ud i udestuen fra omkring 1. april. Om natten dækker jeg dem til med fiberdug...det plejer at virke.

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Esther Nej man kan ikke undvære den plads. Hvor skønt at du også bruger det kølige hus til spirerne. Jeg kan godt lide du stiller bord op i stuen, det er go all in. Sådan skal det være. Det er så vidunderligt når alle de skønne små grønne dukker frem. Men det vejr nu længes man bare endnu mere. Held og lykke med de nye små frølinger. Knus Tina

      Slet