søndag den 27. juli 2014

Fredensborg

Hele ferien går ikke kun med at dase. Da der var lovet overskyet vejr forleden, drog datteren og jeg til Fredensborg slot. Fredensborg slot og den reserverede have er kun åben en gang om året, her i juli og noget af august.


Sidst jeg var der, var i 1995 det var før min yngste blev født, så hun skulle naturligvis med. Hun er meget interesseret kunst og historie.


Fredensborg slot stod færdigt i 1722. Byggeriet var sat i gang af Frederik den 4 og opkaldt i forbindelse med freden efter store nordiske krig. Haven blev anlagt først i italiensk renæssance , da Frederik den 4 havde været i Italien i forbindelse med sin dannelsesrejse rejse. Senere blev den af Frederik den 5 omlagt til fransk renæssance stil. Ovenstående er billede er af Brede alle, som har fået nye lindetræer og nyresturerede statuer.
 

Det er Mærsk McKinney Møller, som har doneret de 65 Millioner Kroner det har kostet at renovere parken. Jeg må sige, det er blevet så flot.


Det er ganske simpelt helt unikt, at man kan se en sådan park stå og spille spritny som da den først blev anlagt. Det har der ikke været mulighed før siden slutningen af 1700 tallet. Så jeg kan kun anbefale et besøg mens tid er.


Skønt vi alle godt kan lide patina på krukker og figurer, er der noget over det skærende nye.


Dronningens private terrasse have står knivskarpt, her er buxbom anlagt i Fleur de Lis mønster. Der er klare pink og lilla farveklatter i form af begonia og heliotrop til at bryde det grønne,


Menageriøen husede bjørne og aber under Frederik den 4, som blev vist frem til fornemme gæster. Nu er den omdannet til rosenø til fornylig var der udelukkende plantet Rose de Resht. Dronning Margrethe syntes dog, at deres karminrosa farve stod i for skarp kontrast til bygningerne bagved. Der blev istedet plantet en farvepalet af roser som det ses af ovenstående billede.


Samtlige Rose de Resht blev flyttet til en rosenhave i en anden del af haven smukt omkranset af finurligt skåret taks.


I billetten indgår tillige adgang til urtehaven og Orangeriet. For enden af rosenbuerne ligger Orangeriet.


 Orangeriet er bygget i 1995. Her opbevares alle de for Fredensborg kendte myrter og citrustræer. 


Formen på midterdelen af Orangeriet er ottekantet ligesom gårdspladsen foran slottet. Gulvet er lagt i samme mønster som gulvet i kuppelsalen inde på slottet. Det er den sal som er kendt for statsbesøg og bryllupper. I Orangeriet kan der købes planter og lidt andet souvenir. Jeg fik blandt andet en opstammet myrte, citron verbena, ananassalvie samt australsk viol.


Urtehaven rummer både frugter, grøntsager og blomster og forsyner hoffet det meste af året. Tænk at være blomsterbinder på slotte, sikke omgivelser for buketter og dekorationer!


Det var en stor oplevelse, ganske vidunderlig smuk. Der er ikke billeder fra vores indendørs besøg, da al fotografering er forbudt. Vel ganske naturligt da man også kommer ind i stuer, der privat bruges af Regentparret.

Med ønsket om en god uge til alle.

12 kommentarer :

 1. Godaften Tina.Dejlig reportage fra det smukke Fredensborg.Har været der flere gange..............men ikke efter at haven er renoveret.
  Var meget imponeret af orangeriet.............og vandspejlet udenfor med de store krukker med agaphantus.
  Får helt lyst til at besøge det igen.God aften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette der er bare smukt og vandspejlet er helt vidunderligt!

   Slet
 2. Sikke en dejlig fortælling om Fredensborg. Jeg har aldrig været inde i de "private" haver, men ville så gerne. Og dine billeder og fortælling gør kun ønsket større. Tak for rundvisningen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne jeg er glad for at kunne inspirere til besøg, det er helt fantastisk med alt det ny anlagte.

   Slet
 3. 1000 tak for en fantastisk rundvisning og historie, det må være en fornøjelse at gå rundt der:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvtak Anette det var en stor fornøjelse og oplevelse!

   Slet
 4. Ja, der er smukt i Fredensborg Slotspark! Tak for rundturen. Det er et års tid siden jeg var der sidst, men vi har faktisk talt om at vi meget snart må op og gå en tur.
  Fortsat god ferie, Tina :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Selvtak , det ser fantastisk ud pt, var det resturareret da I var der?

   Slet
 5. Vi var der forleden dag, Tina, så det er ekstra dejligt at læse, hvad du fortæller og se dine flotte billeder. Der er betagende smukt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gitte ja var det ikke bare fantastisk?

   Slet
 6. Fine fotos fra Fredensborg. Vi var der også for et par år siden i juli måned. - Orangeriet er bare SÅ flot. - Vi var også på rundvisning inde på Fredensborg, hvor vi så de ruder, hvor kendte har skrevet deres navne osv. - Meget spændende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente Dejligt, I også har været forbi , stedet oser med historie og det bliver ikke mindre netop af alle de autografer i ruderne.

   Slet