søndag den 3. august 2014

Gæstebud

 Noget af det jeg, udover at rode i haven, holder meget af er at arrangere blomster og borddækning. Jeg synes ikke der findes noget bedre end at komme til et veldækket bord. Så jeg samler vaser, glas og service. Noget er arvet, noget fundet på loppemarkedandet og noget på aktion.


Ovenstående tallerkner står mit hjerte meget nær. Der var 12 af hver, men nogle er desværre gået tabt. De er malet af min nu afdøde mor. Vi kaldte dem Flora Laila (Laila var min mors navn) når min mor dækkede op med dem. Hun har malet forskellige danske planter og blomster i samme stil som Flora Danica. Mor var ekstremt glad for blomster og haven. Derfor er det også hende, som har lagt navn til det første bogstav i mit blognavn.


Forleden dækkede jeg op til middag i Orangeriet med mors tallerkener, nye glas fra Drømmegaven og min mors sølvtøj, Cherise. Jeg nyder disse skatte, billige som mindre billige, det vigtigste er, at de har en historie eller man blot ikke kan leve uden dem.


Vaserne er købt på Den blå avis. Der er mange skønne vaser til salg til rimelige penge. Fornylig har jeg  købt de tre vaser, der er vist på ovenstående billede, fra Royal Copenhagen og Bing og Grøndahl. Blomsterne er fra skærebedene.
 

Grøntsager og frugt kan med fordel anvendes til dekorationerne. Her har jeg brugt Artiskok og grønne druer sammen med blomster fra haven.
 

Dekorationen set ovenfra. Det blålige lys i dugen skyldes billederne er taget ved aftentide.
 
 
Her ses dekorationen i forbindelse med opdækning. Her er brugt Offenbach fra Bing & Grøndahl sammen med Georg Jensen guld årsskeer. Sidst nævnte kan ligeledes købes til fordelagtige priser forskellige steder som førnævnt Den blå avis og Lauritz.com.

God uge til alle!

23 kommentarer :

 1. Elsker ligesom dig at dække bord til sammenkomst! Her samles hele min forventnings glæde, og jeg har mulighed for at byde velkommen til mine gæster med de ting, som jeg sætter pris på. Hvor ser dit bord skønt ud - tænk at kunne dække op i orangeriet - det er da stort!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Frede, ja jeg nyder også at studere dine indlæg omkring borddækning, du dækker også så dejlige indbydende borde. Det var fantastisk at dække op i Orangeriet, de andre dage har det været for varmt. Men nu er Lysekronen sat til så vi kan sidde længe derude. :-)

   Slet
 2. Det ser dejligt ud, og det betyder rigtig meget, at bordet er pænt dækket :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Vivi ja jeg tror også gæsterne sætter pris på det, jeg bliver rigtig glad når jeg kommer ud til et fint pyntet bord.

   Slet
 3. Det er umådeligt smukt og enhver der er inviteret til dette bord, må føle sig helt kongelige. Jeg syntes at det er så dejligt når folk bruger deres fine ting, at det ikke bare kommer frem til højtiderne. Brug det og nyd det, livet er så kort og hvad skal alt det skønne dog inde i skabet, det har ingen glæde af det :-). Elsker selv at dække smukt op og hvis jeg en gang imellem kan overraske med anderledes pynt, så gør jeg det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Margit Tusinde tak, ja man har jo lov at være lidt Royal derhjemme :-) jeg er fuldstændig enig med dig, jeg bruger også alt mit fine arvegods når jeg lyster. Sådan har jeg det også med nyt tøj. Man skal leve og bruge sine ting i nuet. Jeg nyder også alle dine fine indslag med opdækning, altid god inspiration.

   Slet
 4. Smukt bord! Jeg kan også så godt lide at dække bord :-) Hvor er din mors tallerkener bare skønne. Jeg har altid ønsket mig et par Flora Danica tallerkener, men jeg ville faktisk hellere have Flora Laila ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Nana, det var smukt skrevet, jeg blev helt rørt for de tallerkner betydet rigtig meget for mig. ;-)

   Slet
 5. Ja, det betyder rigtig meget, synes jeg, at bruge sine smukke (arve)ting. Til fest såvel som til daglig dækker jeg for det meste med Royal Copenhagen's Gemina stentøjsstel på grov håmdvævet lærredsdug, men hvis vi ikke er for mange, og der ikke er små børn til stede, kommer min mors tynde, tynde elfenbenshvide porcelæn med dobbelt sølvkant frem suppleret med min oldemors tyske sølvtøj og min afdøde mands antikke franske glas. Det er så smukt .... og upraktisk , for porcelænet og glassene går jo ikke i opvaskemaskinen, og søvtøjet skal pudses. Men det gør mig ikke noget. Jeg synes, at det er hyggelige beskæftigelser, mns jeg står og glæder mig over, at jeg er så heldig at disponere over den slags.
  Naturligvis er der også blomster på bordet. For det meste flere små skåle eller vandglas fyldt med bare en slags bllomster - fx perlehyacinther - à la Monet.
  Velbekomme
  og glædelig august
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 6. Tusinde tak Jytte hvor vidunderligt at høre om dine borddækningsvaner. Gemina er også så fint et stel, det giver bare en anden oplevelse når man kan dække med noget sådant. Lyder vanvittigt flot med din mors kopper , oldemors sølvtøj og din mands glad. Det gad jeg godt at se. ;-)

  SvarSlet
 7. Ja, det kan jeg desværre ikke vise dig, for da min datter, som bor i Florida, fyldte halvtreds sidste år, ønskede hun sig brændende min mors tallerkner sendt over til sig sammen med arven fra hendes farmor, Den kongelige Porcelænsfabriks Hjertegræsstel, og den messinggule damaskdug fra Georg Jensen i Kolding, som Farmor købte og gemte til hende for mange år siden, da 'teenagetøsen' engang fortalte hende, at hun så gerne ville arve hendes Hjertegræs, og at hun havde set en dug, som ville se helt forrygende ud sammen med det stel.

  Nu har hun udtrykt ønske om også at arve min oldemors sølvbestik, men det ved jeg nu ikke rigtigt, for det Kaktus bestik, som hun også arvede efter Farmor, bliver kun pudset, når jeg er derovre! Faktisk ved jeg ikke rigtigt, hvem jeg skal testamentere det til. Min søn og svigerdatter går overhovedet ikke op i den slags, så måske går det videre til en af mine niecer i Norge, hvis den heldige altså på egne og efterkommeres vegne lover at pudse det ......... Som min søn siger: De rige har mange bekymringer! Forstå mig ret! Det er jo arvegods.

  Tak for din spændende og interessante. blog. Jeg får altid lyst til at kommunikere, når jeg læser den - også fordi du konsekvent melder tilbage til alle dem, som skriver til dig. Det er meget fint, synes jeg.

  Med kærlige borddækningshilsner
  Jytte
  www.danishknitdesign.com
  '

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jytte tak for din ekstra kommentar, jeg synes det er dejligt ! Jeg kan godt forstå , at du ønsker der sættes pris på de ting der er i familien. Din oldemor har måske knoklet sig til og værdsat sit bestik. Derfor er det rart at vide det går videre til nogen som vil bruge det med samme glæde. Du kunne jo også få det vurderet og evt sælge det . Så havner det hos nogen som vil sætte pris på det. Og du kunne måske bruge pengene til noget du har ønsket dig. Bare en tanke.
   Tak for ros, det sætter jeg umådelig pris på. Jeg tænker hvis folk bruger tid på at kommentere er det mindste jeg kan gøre at svare. Rigtig god aften. Kh Tina

   Slet
 8. Hej Tina!
  Hvor jeg nyder at kigge på dine billeder, din farvesans og din stil, det er en sand fornøjelse, ved godt jeg har sagt det før, jeg er vild med den, den har noget "ekstra" over sig. Og hvor er det skønne tallerkener din mor har malet, kan godt forstå du nyder at bruge dem.
  Ha en god mandag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette Tusinde tak, jeg kan ikke få nok af anerkendelse, hvem kan det? :-) Og når det kommer af et ærligt hjerte som dit er jeg ydmyg og taknemmelig. Tak for ros af min mors tallerkner, det ville have glædet hende.

   Slet
 9. Hvor har du pyntet flot op, Tina! Og sikke et smukt stel, din mor har malet - det må være dejligt for dig at have, nu hvor hun ikke er her mere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
  2. Tusinde tak Gitte, jeg er bare så glad for stellet, der er så mange minder i det, min mor brugte det altid når det kom gæster. Jeg er så glad for at have det, min mor var den dejligste mor, så du har ret , det er så skønt at have noget hun har fremstillet. God aften.

   Slet
 10. Hej Tina.Smukt indlæg...............og smukt bord du viser.
  Dejligt at have SÅ smukke tallerkener som din mor har malet.Vil da gerne vide hvad så E betyder i dit logo.
  Er også rigtig glad for at pynte et flot bord når jeg har gæster.
  Har håndslebne krystalglas som jeg har samlet på siden min ungdom.................og det samme gælder mit sølvtøj.Har arvet et dejligt stel fra mine svigerforældre......................og alt var intakt med terrin og masser af dejlige fade og sovsekander.
  Flot dekoration du har lavet.................savner helt mit kursus i blomsterbinding,som jeg gik til i flere år.
  God aften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette tusinde tak, E i mit logo står for Erik som er min far. Han gik bort i nov 2012 . Han var også et passioneret havemenneske, jeg hjalp ham ofte i haven som barn. Det er fra de, jeg har min have interesse. Det lyder dejligt med de ting du har hos dig. Hvilket stel er det du har ? Hav en dejlig aften.

   Slet
 11. Hej Tina.
  Må sige det ser ret så Kgl. ud fint er det ihvertfald - som du kan med blomster det er jo en gave...Jeg gik for mange år til blomsterbinderi men jeg har ikke dyrket det siden...Godt du kan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Grethe for dine dejlige ord og ros. Jeg er ked af, at kommentaren kom lidt sent. Jeg elsker og slapper af med dekorationerne og bordækningen. God weekend!

   Slet
 12. Hvor er det dog et smukt og indbydende bord, du har dækket. Virkelig flot!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Bente og god weekend. Jeg er ked af at jeg fik svaret så sent!

   Slet