lørdag den 11. juli 2015

Rosenfest del 2

For lidt over 10 år siden anlagde jeg mit første rosenbed. Der var godt nok et par roser da vi tilbage i 1995 købte huset. Men jeg tror, at det var roser som havde stået siden tresserne. De var langbenet og trætte at se på. Så istedet for at have bede ude i kanterne af haven, anlagde jeg et inde midt i græsplænen. Til et historisk rosenbed hører varianter af de forskellige klassiske rosen sorter. Jeg valgte at starte med: en Alba, en Damascener, en Bourbon, en Gallica sat en Portlandsrose. Alle historiske roser.
 
Redoutes tegning af Rosamundi samt maleri af Kejserinde Josephine i kroningsdragt
Jeg var blev helt bidt af dem efter at have set Redoutes skønne billeder/ tegninger af Kejserinde Josephines roser i haven ved hendes landsted Malmaison.


Rosamundi, Gallica rose


Gallica rosen var Rosamundi , synes den er absolut fantastisk med sine stribede blomster. Den kan spores helt tilbage til 1583. Den siges, at være opkaldt ender Rosamond Clifford som var Henry II af Englands elskerinde. Hun skulle i følge savnet været blevet forgiftet af Henrys Dronning Eleanor. Rosen blev plantet på hendes grav.


Jacques Cartier, Portlands rose
 
Portlands rosen blev den berømte Jacques Cartier. Den er så nem at få til at lykkedes. Den har dejligt frisk grønt løv og masser af blomster på hver stængel. Her i år har jeg flyttet den, da den stod i vejen efter bygning af vores nye skur. Billedet af blomsten er fra sidste år. Men den er begyndt at skyde friske skud frem igen. Selve rosen,  der bliver ca 120cm er fra 1868 og opkaldt efter 1400 tals søfarten af samme navn.
 

Rose de Rescht, Damascener rose


Damascener rosen blev rose de Rechst. Den dukkede op i 1930'erne men skønnes at have mere end 1.000 år på bagen. Den har skønne karmosinrøde blomster i pompon form. Den er let at have med at gøre. Jeg klipper den hvert forår med en hækkesaks. Se på billedet, hvor fint den står i haven. 
 

Bourbon rosen jeg valgte blev Louise Odier.  Den er hos mig en fin, spinkel busk med vidunderlige blålilla pink blomster. Den er opkaldet efter en balletdanserinde, så forædleren Margottin er nok blevet inspireret af de skønne balletskørter,da han så blomsten for første gang i 1851. Den har dog let til stråleplet, men det kan begrænses  med den rigtige gødning og vanding. 
 

Maidens Blush, Alba rose
Den første Alba rose jeg fik var Maidens Blush. Den har her i haven udviklet sig til en busk på over 2 meter. Den har smukke sart gule knopper, som udvikler sig til rosa blomster og dejlig grågrønne løv. Når den blomstrer er den simpelthen overfyldt med blomster. Den er kendt helt tilbage fra 1400 tallet. 
 

Dronningen af Danmark, Alba rose
Der findes en skøn frøplante af Maidens Blush, den så dagens lys i 1816 hos James Booth. Det har det klassiske grågrønne løv samt vidunderlige pink blomster som fader ud i svag rosa i kanterne. Den er lidt mere spinkel end Maidens Blush men næsten ligeså høj. Den er opkaldt efter Dronning Marie Sophie Frederikke, som var Kong Frederik den Sjettes hustru.
 
Empress Josephine, Gallica rose
 
En anden Gallica rose er Empress Josephine. Den blev forædlet af Descemet  i 1815,  året efter at Kejserinde Josephine af Frankrig døde. Kejserinde samlede mange gamle roser ved sit landsted Malmaison udenfor Paris og dermed udbredte kendskabet til de historiske roser. Denne rose har nogen af de største knopper som jeg har set på en historisk rose. Når de folder sig ud minder blomstrerne om store flotte danseskørter, de har en dejlig frisk pink farve og knap så megen duft.
 
Ombre Parfaite, Centifolia rose
Men til et historisk rosenbed hører også en Centifolia rose eller hundrebladsrose. Da jeg synes, at jeg manglede en mørk rose faldt valget på Ombre Parfaite, som er en af de mørkeste historiske roser. Blomsterne er små og fine. Det er en spinkel, forholdsvis lav ca 140cm men med god bredde. Den er forædlet af Vibert i 1823. 


Vesuve ?
 
Denne rose her stod i haven da vi købte huset. Jeg ved ikke med sikkerhed om den er historisk altså forædlet før 1867 eller ej. Men vidunderlig er den, den har mest fantastiske blomsterform. Derfor har jeg også brugt den som mit logo på bloggen. Jeg synes den kan ligne Vesuve. Men ved det ikke med sikkerhed. Så hvis nogen kender den hører jeg meget gerne derom.

Mme Hardy, Damascener rose
 
En hvid skulle der også være plads til. Jeg valgte den skønne Damascener Madame Hardy. En smal mellemhøje busk med dejlig græsgrønt løv og som nævnt hvide blomster med et grønt øje. Den har en dejlig citrusagtig duft. Den blev forædlet af Alexandre Hardy i 1832 og opkaldt efter hans kone. hardy havde ansvaret for Kejserinde Josephines roser ved Malmaison.

Honorine de Brabrant, Bourbon rose
 
Bourbon familien har også en stribet variant. Det er rosen Honorine de Brabant, oprindelsen er ukendt. Den har ligesom Rosamundi de yndigste pink striber på sartrosa baggrund. Men blomster er her godt fyldt hvor Rosamundi er mere åben . Den er ung endnu her hos mig så ikke fuldt udvokset. Men sød er den.
 
New Dawn, klatrerose
 
Lige ved soden af rosenbedet står et gammelt pæretræ. Det er ret højt, nok en 5 meter. I vores tid har det ikke rigtig givet pærer, så vi besluttede at skære krone lidt til og plante en clematis og en rose op ad stammen. Det blev rosen New Dawn som jeg kender så godt fra min barndom. Den stod i min mor og fars have.
 
New Dawn
 
 Den har de mest yndige blomster samt er nærmest læderagtige løv. Duften er ret speciel citrusagtigt og noget andet der er svært at definere. Den er forædlet i USA engang i trediverne. Her i haven er den endelig ved at toppen af pæretræet efter mange års klatring. 

Claire Austin, Austin rose
 
Da jeg havde brug for gentagen blomstring over sommeren ( de fleste historiske roser remonterer ikke)  besluttede jeg tillige at plante lidt andre roser i bedet. Det blev blandt andet til  den cremefarvede Clair Austin. Den er opkaldt efter David Austins datter, der selv har med planter at gøre. Hun forædler blandt andet pæoner og iris. Hos mig er den oppe i 2 meters højde med masser af de vidunderlige fyldte cremehvide roser, som dufter af myrra, vanilie og heliotrop. Kan stærkt anbefales. 

Rhapsody in Blue, buketrose
 
En vidunderlig nyere rose (buket rose), som er kommet til i år er Rhapsody in Blue. Jeg har fornylig omtalt den i et indlæg. Se her. Den har vidunderligt mange blomster i den skønneste lilla farve med svag rosen duft. Forædlet af Cowlishaw i England i 1999.
Ved siden af den har jeg plantet Blue Moon, som er ikke sprunget ud endnu. Men der er mange knopper, så jeg glæder mig til at se den. 

St. Swithun, Austin rose.
 
Den sidst tilkomne er Austin rosen St. Swithun. Som det ses har den en sart baby rosa farve. Den har en speciel duft. En anden blogger har beskrevet det som pudder duft. Den er ikke så stor endnu men det tager den sig ikke af, den blomstrer flittigt.

I bedet er også en mosrose Rosa Muscosa Alba, men den er ikke i knop eller blomst endnu. Den gik ud men godt jeg lod den stå for den har nu skudt nye skud op, heldigvis.
Den sidste beboer i bedet er skønne Souvenir de la Malmaison, en dejlig Bourbon rose. Den har blomstret, men blomsterne som normalt er store og smukke var helt klistret sammen efter et regnskyl. 
Åh, jeg glemte lige, at der desuden for lidt siden flyttede en Gallica rose ind, den skønne Tuscany Superb. Så der er stadig nye smukke roser at forevige på billeder.
 
-o-
 
Fortsat rigtig god weekend!

22 kommentarer :

 1. Hej Tina.Dejlig rosenfest du viser...........................og hvor har du mange skønne roser.Og har sat dig ind i deres historie.Det er jeg ikke så god til.Har jo lige været på Fredensborg..........................og på nær den lille rosenhave som Dronning Ingrid i sin tid anlagde.Og som nu er rekonstrueret.J!!! så var der ikke mange roser.
  Har lavet et indlæg derfra.
  Jeg har tre af de roser du viser i dag.....................men skal da have flere til næste år.
  Rigtig god weekend knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette Tusinde tak, jeg tænker, at menagerieøen på Fredensborg ikke helt er vokset til med sine nye roser? Alle dens Rose de Rescht blev jo byttet ud med forskellig farvede roser i hvert felt. Jeg har altid elsket historie kan derfor ikke lade være med at sætte mig ind i hvad, der mon inspirerede til deres smukke navne. Jeg er også igang med at planlægge de næste indkøb. Kan bare ikke lade være ;-). Kh Tina

   Slet
 2. De er da for skønne alle dine roser.
  Spændende læsning om dem. Du har virkelig været god til at sætte dig ind i deres historie.
  God aften til dig.
  Klem Lonni

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lonni Tusinde tak. Jeg er glad for at du synes om indlægget. Jeg synes,at det er sjovt at dykke ind bag, hvor kommer rosen fra, hvem har forædlet og hvorfor har den fået præcis dette navn. Der er jo så megen passion bag. Forædleren har jo, tror jeg , elsket roserne som små børn ;-) kh Tina

   Slet
 3. Hej Tina, tak for en dejlig tur rundt i dit rosenbed. Hvor har du altså mange og hvor er det hyggeligt du sådan fortæller lidt om dem. Rosa Mundi er så smuk den kommer til at bo i min have på et tidspunkt. Du har nogle stykker som jeg ikke kender og så har du nogle som jeg også har.
  Har du ikke tænkt på at holde et lille blogtræf, så vi kan nyde din smukke have og dine roser ?
  Mange Hilsner fra Linda :o))

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda Tusinde tak, dejligt at du synes om mit indlæg. Rosamundi vil du ikke blive ked af at invitere indenfor. Den er så skøn og romantisk, vil passe godt ind i din skønne have.
   Tak for opfordringen ;-) jeg vil meget gerne holde et blogtræf men vil gerne have ryddet op de steder det stadig roder. Vi blev nemlig ikke helt færdige sidste sommer efter vores anlæg af østterasse og Orangeri grundet sygdom. Det behøver ikke være perfekt men gerne fremkommeligt hele haven rundt. En del af de historiske roser er også ved at takke så småt af.
   Men hvis man befinder sig i nærheden af Amager er man altid velkommen til at kontakte mig på tina.l.pedersen@live.dk og komme forbi haven. Kh Tina

   Slet
  2. Hej Tina, jeg ser først dit svar nu og du kan tro jeg gerne vil komme forbi og se din smukke have og have fornøjelsen af at hilse på jer igen :o) det var så hyggeligt sidst på Samsø.
   Jeg skriver lige til dig inden.
   Kh Linda

   Slet
 4. Ih, altså, Tina, hvor har du mange, smukke roser! Det er jo slet ikke til at vælge en yndlingsrose, for de er bare så skønne alle sammen. Du har skabt meget på kort tid :-)
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nana Tusinde tak, jeg havde også en ynglingsrose engang nu har jeg afskillige ;-) Ja, lidt er der sket i haven, selvom det har været huset vi har koncentreret os om. Det var i tidernes morgen et håndværkertilbud x 2. :-). Kh Tina

   Slet
 5. Kære Tina, det var meget spændende at læse - hvor har du mange skønne roser! Jeg elsker roser og kan næsten ikke få nok af at kigge på dem. Kh Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gitte Kan høre, at du er ramt af samme bacille som mig. Rosenmania. Men de har jo også fået så meget foræret fra naturens side, skønt udseende, vidunderlig duft og i de fleste tilfælde robusthed. Kh Tina

   Slet
 6. Kære Tina!
  Det er en fornøjelse og spændende at læse historien og mærke glæden ved dine skønne skønne roser, tror, også, jeg elsker dem alle, for det er så svært at vælge:-) men Claire Austin rosen er en af dem der følger mig i tiden når jeg søger roser, og med din anbefaling får jeg endda mere lyst til den.
  Kærlige hilsner fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette Tusinde tak, ja jeg er helt pjattet med de roser ;-) og kan slet ikke lade være at læse om dem.Claire Austin vil du ikke fortryde, hun har bare de fineste fyldte blomster med den skønneste duft og så rager hun godt op over alle de andre. Flot langbenet dame. Kh Tina

   Slet
 7. Hej Tina

  Sikken en flot stribe klassiske roser!
  Den lækre Ombre Parfaite har jeg kun set i en enkelt anden have:)
  Rose de rescht har vist sig at være identisk med den historiske rose "Toul-les-Mois" så mysteriet om dens oprindelse har fået en ekstra drejning,

  Ha en dejlig solskinsdag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Karsten Tusinde tak. Ja, Ombree Parfaite er en skøn rose med de fineste små fyldte roser. Den er så elegant i form og farve. Hvor spændende omkring Rose de Rescht, hvor har du fundet informationen? Jeg kan nemlig ikke lige finde noget på nettet omkring rosen Tout le Mois.

   Hav en vidunderlig aften, dejlig solskinsdag har vi haft. Kh Tina

   Slet
 8. Milde makrel Tina du har også en blog! Jeg har tidligere klikket på dit navn, men må have været lidt for hurtig da jeg kiggede på din Google+, for jeg så ikke umiddelbart, at du havde en blog og undrede mig lidt. Du fandt mig på Instagram, og så blev jeg stædig, for jeg tænkte, at det ikke kunne være rigtigt, at du ikke havde en blog. Og sørme så.

  Tak for en meget fin og grundig gennemgang af dine roser! Jeg er imponeret. Kan læse mig til at du har købt St. Swithun, og den tror jeg du bliver glad for. Den var et stykke tid om at komme i gang hos mig, men den er nu blev monstrøs stor :-) "Den" er ikke korrekt. For det er en af de få, som jeg har mere end 1 af. Jeg har 3 stk., som mere end dækker et rionet på 3m bredt og 1,80 højt, der danner væg ind til en lille terrasse. Den blomstrer overdådigt, men vær forberedt på, at den nok skal have støtte, da den bliver meget høj. Hvis ikke man klipper selvfølgelig.

  Jeg har kun 5-7 historieske roser, da de jo ikke så ofte remonterer, og dem jeg har gør præcis det. På nær en enkelt :-) Din have er mere end 3 gange så stor som min, så det er nok muligt, at der sneg sig en eller to ikke-remonterende ind, hvis jeg havde så meget plads at boltre mig på ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nette Det var dejligt, at du ikke gav op. Super, at du fandt mig. Jeg har haft bloggen siden november 2012. Min yngste datter satte mig igang med det, da jeg var lidtnedtrykt efter lige have mistet min far, som var min sidste forælder i live. Det har jeg ikke fortrudt. For hvor er det en dejlig verden og hvor har jeg mødt mange positive havefolk. Da jeg for mere end ti år siden købte de første historiske roser andele jeg ikke at de kun blomstrede 1 måneds tid. Jeg købte dem fordi jeg simpelthen måtte eje dem på grund af udseende og duft.
   Til det nye bed jeg har anlagt har jeg valgt Austin roser og der er også som skrevet sluppet et par ind i det historiske bed. :-) så jeg forstår dig fuldt ud. Håber at byde dig velkommen en anden gang. Kh Tina

   Slet
  2. PS: tak for info omkring St. Swithun, det er guld værd.

   Slet
  3. Jeg vil skam meget gerne se jeres have. Kan se at I også har givet den gas mht. orangeri ;-)
   Har lagt din blog i min blogroll ;-)

   Slet
  4. Du er velkommen anytime bare skriv på tina.l.pedersen@live.dk. khTina

   Slet
 9. Sikke en fantastisk gennemgang af de mange historiske roser. Da jeg startede med at anlægge haven, lavede jeg et stort historisk rosenbed, plantede lidt bundække, og tænkte at udover lidt krukker kunne jeg nok klare mig med det. Jeg blev heldigvis klogere, de historiske roser har jeg stadig, men der er kommet mange flere til siden da.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jeannett Tusinde tak, jeg er ked af, at jeg først har set din kommentar nu. Håber du får set mit svar. Kan høre, at du har været igennem det samme som mig ;-) godt at vi kan blive klogere og udvikle os i haven. Kh Tina

   Slet