fredag den 6. januar 2017

Citrusfrugter i orangeriet, tips og plejetricks

Dette er et sponsoreret indlæg, men alt hvad jeg skriver er fra egen erfaring og oplevelse.

Noget af det der var en af de første bevæggrunde til, at jeg ønskede mig et Orangeri var som navnet tilkendegiver. Nemlig at opbevare orange frugter eller citrusfrugter.  Jeg har altid drømt om at kunne have citrustræer året rundt. Hvem har ikke prøvet at så citronkerner eller appelsinkerner? Jeg har ihvertfald gjort det mange gange og håbet på frugter. De har spiret, vokset godt men ikke klaret vinteren på grund af for varmt vejr indendørs. En anden fordel er duften af blomsterne, der er sandelig en grund til at de blev brugt til parfume i gamle gamle, Duften er skøn, sart og berusende.Citrustræer taber bladene hvis de står for varmt om vinteren. Der tåler max 8 grader om vinteren. 
Hvorfor er vi så fascineret og hvad er historien? 
Det, at vi bliver ( mig selv inkluderet ) helt overvældet over at se appelsiner og citroner på træer er ikke nyt. 
Et af de første orangerier blev bygget i Padua i Italien i 1545, man kan undre sig over at de havde brug for det i Italien. I England startede men i 1648 med at sætte citrustræerop af murstensvægge og putte stof omkring.
Først lidt senere blev orangeriet udsmykket arkitektonisk og mange slotte og herregårde indrettede smukke orangerier. Kendt er Louvre i Paris Orangeri i Tuileri haven som idag huser Monets skønne åkandebilleder. Inden Solkongen Louis den XI kom til var Louvre kongeslot og selvfølgelig var de med på trenden om at kunne dyrke de eksotiske frugter.
Idag huser det maleren Monets åkandebilleder. 
Louis den XI byggede som bekendt det skønne slot Versailles i udkanten af Paris og selvfølgelig blev det indrettet et Orangeri, der kunne forsyne hoffet med de eftertragtede citrusfrugter.

Nu er vi så heldige at vi villaejere kan ud leve den samme drøm som Solkongen. Det er blevet muligt og slet ikke gået af mode. Vores eget kongehus fik anlagt et Orangeri ved Fredensborg slot så sent som i  1995 . Det er et vidunderligt rum tilgængeligt for offentligheden når kongefamilien ikke bor på Fredensborg.Man kunne naturligvis bruge de gammelkendte udestuer til opbevaring, men hvis man også ønsker et romantisk smukt udseende på sit Orangeri , er der firmaer der kan opfylde disse drømme. Vores valg faldt på Pavillon Danmark da det havde det udseende på et Orangeri som jeg efterspurgte. Der skulle være masser af glas, karnapper og smuk udsmykning på toppen af taget. Derudover var det det Orangeri der blev anbefalet af forskellige bloggere mht robust-hed.

Jeg fik mit sat op i foråret 2014, der har været storme siden, men ingen problemer haft overhovedet. 

Tilbage til citrusfrugterne . Her er en liste over de mest dyrkede.

• Appelsin: Appelsinen stammer oprindelig fra Kina, og kom til Europa i 1700 tallet. Appelsiner bliver produceret hele året, og der findes et utal af sorter, som er udviklet til specielle formål f.eks. til juice, til syltning og selvfølgelig til frugtskålen.
• Citron: Citronens oprindelse fortaber sig i tågerne, men man mener, at den må være en krydsning mellem pomelo, lime og cedrat (cedrat er den citrusfrugt, man laver sukat af). De citroner vi køber kommer ofte fra middelhavslandene. 
• Klementin: Klementin er en krydsning af mandarin og appelsin. Populært sagt er klementinen en kernefri mandarin, men der findes klementiner med kerner. Skrællen på en klementin er mere lys og fast end på en mandarin. 
• Grapefrugt: Grapefrugt stammer fra pomeloen, og er noget nemmere at pille og håndtere end pomelo. Man mener grapefrugten stammer fra Caribien og blev udviklet omkring år 1750. Grapefrugten er på vores breddegrader nok mere kendt end sin ”moder” pomelo.
• Lime: Man kan kalde lime for tropernes citron, for lime kan vokse der, hvor det er for varmt for citroner. Lime er den mest brugte citrusfrugt i troperne.
• Mandarin: Mandarin er mere sød end appelsinen. Den er klementinens ”moder” og skrællen er mørkere og lettere at løsne end på en klementin. Der findes både mandariner med og uden sten. Den har været kendt i Kina i mere en 3000 år og er i sæson fra november-februar
• Pomelo: Pomelo er den største af alle citrusfrugter. Den har en meget tyk skræl, så den kan være lidt bøvlet at håndtere. Kødet ligger i både, men strukturen er så grov, at kødet kan deles i små dråbeformede partikler. Pomelo smager både syrlig, sød og en anelse bitter. 

 De eneste som jeg ikke har endnu er pomelo, grapefrugt og klementin. Til gengæld har jeg en Chinotto som er en citrus der bliver brugt til sodavand i Italien. De er meget tørre i kødet så her skal de sukkersyltes. Det er den der er vist på det første billede i indlægget samt her nedenunder. Planterne skal helst plantes i citrus jord som man nemt selv kan fremstille. Citrustræerne skal helst have en blanding af 50% grus, 25% muld og 25% sphagnum, da de ynder en drænet jord. Vand helst med regnvand og put citrusgødning i vandet under den varme vækstsæson. Orangeriet her fra Pavillon Danamark har 4 mm glas i forhold de 2,5mm-3mm, der normalt er i et drivhus, det gør en del mht til varmen i orangeriet. Men det er det jo ikke gjort med det alene, skønt det er en stor fordel med ekstra tykkelse på glasset.
Der var en grund til at man i gamle dage placerede citrus træer op af en sydmur. Placerer man et fritstående Orangeri i haven er man ikke sikker på min 8 plus grader som citrustræer skal have. 
Derfor kan man installere en varmekilde. Jeg har en El ovn/radiator, som kører på olie. Det er mere økonomisk end en El ovn, der kører vand da vandet afkøler hurtigere end olie.

Ovnen kan holde frosten fra orangeriet, men afhængig af hvor man bor og hvor orangeriet er placeret kan det være nødvendigt med lidt ekstra varmeforanstaltninger .
Mit tricks er at putte en stor pose (klar affaldssæk) omkring potten med citrustræer i og fore det med halm. Halmen kan fås i de fleste dyrehandlere og poserne er almindelige klare affaldssække. Posen puttes om potten Posen fyldes med halm så potten bliver godt dækket. På den måde holdes rødderne varme. Citrrustræer kan godt lide at blive bruset med vand i ny og næ i vintersæsonen. Så igang med spray flasken med lidt tempereret vand.Appelsinen venter på varme

 Mandarinerne har fået farve


Citronen er på vej
Jeg håber, at indlægget kan give lidt inspiration til , at I derude selv kan gå igang med at dyrke jeres egen citrusfrugter. Jeg har i hvert fald fået en drøm opfyldt med orangeriet fra Pavillon Danmark

23 kommentarer :

 1. Hej Tina
  Ja det er et rigtig godt indlæg, jeg vil også gerne have citrustræer, men det går ikke i min utætte pavillion, jeg vil især gerne have det for duften af blomsterne, jeg kigger langt efter planterne, når jeg ser dem til salg, men jeg holder mig i skindet. Det var et oplysende indlæg, tak for det.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth Tusinde tak er glad for at du kunne lide indlægget. Jeg har fiåundet ud af, at ruderne i orangeriet isolerer temmelig pænt med deres 4 mm det er jo en fordel. Men der skal lidt mere til . Jeg kan bare ikke lade være med at forsøge, elsker citrus træer. Knus Tina

   Slet
 2. Nøj hvor ser det bare godt ud.
  Kan huske da jeg boede i Grækenland, at det var for fedt der i oktober/november og gå rundt i citrusfrugtplantagerne. Der duftede himmelsk.

  Nu har jeg ikke plads til et rigtigt orangeri, men har da nogle ideer til at få udestuen gjort lidt mere "beboelig"...og så er det da muligt jeg kan anskaffe mig et citrustræ...men tvivler dog, da døren står åben det meste af dagen, når vi er hjemme, så vi kun skal være døråbnere for kattene ved den ene dør :)

  Jeg så Fredensborgs orangeri i sommers. Hold op, hvor var det flot.

  Glæder mig til at se dit - det ser rigtig godt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Esther Tusinde tak, ej hvor det lyder godt med at bo i Grækenland, jeg blev helt fortryllet som 14 årig da jeg så appelsintræer i gader på en ferie til Italien. Er det om vinteren døren står åben?
   Ja det er superflot orangeriet i Fredensborg slot. Håber du kommer til Amager i 2017 knus Tina

   Slet
  2. Ja, det er også om vinteren at døren står åben...så længe der ikke er frostgrader, for så bliver det trods alt for koldt i stuen... :D
   Så døren fra haven til udestuen står åben hele dagen (Altså når vi har fri. Kattene er inde når vi er på job.)...15 cm åben....det tror jeg ikke citrustræer kan klare i hård frost.

   Slet
  3. Det skal helst ikke under de 8 grader.
   Og de kan ikke lide hvis der er for stor temperaturforskel mellem rødder og top. Så en ide vil være at putte potterne i poser med halm eller bobleplast omkring. Måske også plast om kronen hvis temp under 8 gradet. Knus

   Slet
 3. Fantastisk indlæg og hvor er jeg missundelig på den gode måde.
  Jeg ville ønske jeg havde sådan et smukt hus til mine citrus planter.
  Du kommer med en fantastisk beskrivelse.
  Jeg har haft mine til at stå i kælderen. Men her er jo mørkt.
  Så i år er de rykket i boligen. Men det lyder ikke godt på dig.
  Så håber de overlever..... der er masser af blomster og frugter.
  Men her er jo nok for varmt!
  Dine står så smukt og sundt.

  Rigtig dejlig dag til dig
  Klem
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak kære Charlotte, det er bare op med træerne i lyset såsnart varmen og foråret er her. Kælder er ikke det bedste med det kan sagtens gå kommer an på lysområdet varme i kælderen. Det sammen gælder hvis de er trukket op i boligen. Krydser fingre knus og godt nytår Tina

   Slet
 4. Citrustræer er noget af det skønneste, og det må være vidunderligt at have dem selv. Jeg har en gammel klassekammerat der i mange år har boet i Californien, og når han i december fortæller at han går i haven efter appelsiner, bliver jeg helt blød i knæene. Tænk at have appelsintræer i haven ...
  God weekend!
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det lyder helt vidunderligt Nana, har også besøgt folk i Californien , det er få fantastisk for os at se de skønne træer i deres haver. Det er bare vidunderligt. Det er det jeg prøver at skabe her. Knus Tina

   Slet
 5. Skønt indlæg :-)
  Jeg har dog ikke planer om citrusfrugter i vores drivhus. Vi bor i en egn af landet, hvor der er forholdsvis koldt, så tror det vil blive lidt for dyrt, at holde drivhuset varmet op her hos os.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Vivi, det er jo også smag og behag mht hvad man falder for, jeg er blevet lidt bidt af citrus træerne og ovnen jeg har koster ikke det store at varme op. Men sådan er det jo med interesser dem ofrer man gerne lidt mere for. Knus Tina

   Slet
 6. Piękne rośliny chyba sama się skuszę na hodowlę takiej :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tysiąc dzięki, drzewa cytrusowe zostały zakupione kilka lat temu i od tamtej pory opiekę i mieszkam w moim oranżerii. przytulić
   Tina

   Slet
 7. Kære Tina.
  Tak for et dejligt indlæg. Jeg er altså misundelig på den rigtig grimme måde;) Vores citrontræ er totalt uden blade, men med 7-8 bittesmå citroner.
  Appelsintræet har en del blade tilbage, men er også sølle.
  Hvor varmt har du det om vinteren? John har døren åben hele dagen, undtagen når det er minus grader udenfor. Vi skal jo lufte ud, siger han. Vores udestue består jo kun af træ og glas.
  Tror du de kommer med blomster, når det bliver forår og lunt udenfor?
  Jeg har sagt, at det er de sidste planter, vi har givet mange penge for;)Men jeg kan jo ikke stå for dem, når de står på planteskolen og dufter.
  Jeg sender mange varme hilsner til dig og Jens.
  Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Kæreste Eliane Tusinde tak for din besked, normalt taber citrustræerne bladene når de får det for varmt, ( overvintrede i stuen), men det er jo ikke tilfædelt her. Det skyldes nok nærmere at de har kolde fødder. Forstået på den måde at hvis de har det køligere om rødderne i forhold til toppen , mister de også bladene. Det kan også være omvendt, altså for varmt i rødder kontra top. Men da det hos jer er tale om en kold havestue, tror jeg det skyldes kulde fra gulvet. I kan afhjælpe det ved at sætte potter på de her rulle ting, så de rejses fra gulvet eller putte potterne i plastik poser med bobleplast eller halm i. Dog skal evt vand fra vanding kunne løbe ud. Lav. Et lille hul i posen. Ofte ikke nødvendigt da de skal vandes sparsomt om vinteren.
   Håber ellers alt vel knus og pøj pøj med træerne knus Tina

   Slet
 8. Tak for den udførlige gennemgang af orangeriets historie samt undervisning i opbevaring af citrusfrugter.Dejligt orangeri i har:) Vi skulle gerne rigtigt i gang med vores orangeri i år, og vi har da også tænkt os en eller anden form for varmekilde. Måske en varmepumpe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Susanne, tusinde tak og hvor vidunderligt, at I også går i gang med Orangeri . Hvor bliver det spændende at se. Varmepumpe lyder ikke tosset.
   Jeg har haft rigtig megen glæde af de planter jeg fik af dig på Samsø i sommers. Det var så sødt af jer. Hav en dejlig søndag. Knus Tina

   Slet
 9. En spændende indlæg. Vi er ved at planlægge opførelsen af et 36 kvm drivhus fra Pavillon Danmark. Havde ikke forventet, at det kan holdes frostfrit - men dejligt, hvis det kan! Det giver nogle flere og mere spændende muligheder for planter.
  Hvor meget koster det dig at have varme på en almindelig vinter? Og er huset isoleret med bobleplast om vinteren? Der kan jo fyres en del i forhold til prisen på et drivhus med termoruder

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Dinah Hvor spændende, det lyder og bliver da bare alletiders. Du vil aldrig kunne undvære et orangeri igen når du først har haft det indenfor matriklen. Skal det "klistres" på jeres husmur eller skal det stå solitært? Og hvorledes verdenshjørnemæssigt er det placeret? Alt det betyder en del for temperaturen. Vores ligger solitært med solen på det meste af dagen. Olievarmen ovnen koster nok i strøm mellem 150- 200 DKK pr måned de måneder som vi fyrer, (nov- marts) Det svinger alt efter udendørstemperaturerne. Rigtigt god fornøjelse med det vidunderlige projekt ;-) kns Tina

   Slet
  2. Hej Tina
   Tak for dit svar og de øvrige fif her på bloggen.
   Vores drivhus skal bygges i forlængelse af vores murede garage, som ligger stik syd. Derudover skal endnu en væg mures op (mod vest) + de øvrige vægge skal mures en lille halv meter op. Der bliver derfor en del sten til at holde på varmen.
   Jeg skal helt klart har set nærmere på en ovn - det er jo en overkommelig udgift i forhold til herlighedsværdien ved et frostfrit hus. Mvh Dinah

   Slet
  3. Kære Dinah Det lyder bare helt fantastisk, jeg er vild med orangerier med mure, det ser bare så elegant ud og som du skriver har det en super varme funktion. Jeg synes også at man får meget for sin investering i ovn og energi udgift. Held og lykke med jeres fantastiske projekt. Knus Tina

   Slet