lørdag den 13. august 2016

Haveinfektion, roser og et dejligt besøg

Ja det lyder næsten som om der er kommet sygdom i haven men nej det er det ikke. Det er mig, der er inficeret. Jeg har gået det sidste stykke tid og tænkt, at jeg har haft lidt for meget fart på i haven. Jeg har haft så mange områder af haven som er nyanlagt eller med få år på bagen. Så der er megen bar jord. Det SKAL dækkes, så jeg har været i haven så godt som hver dag efter arbejde. Så jeg har følt, at jeg har fået en bar jord infektion.


Et af bedene, der bliver arbejdet meget på, er Tante Grøn bedene ved den østvendte terasse. Jeg synes selv, at jeg har plantet og plantet. Men alligevel er der synlig jord. Men på den anden side, så må man se det som en fordel. Der er da mulighed for at få flere skønne planter ind. Her er det Lady Emma Hamilton med Grace og Perle D'Or i baggrunden. 
 

Et andet sted, er det i foråret anlagte område på nordsiden af huset. Her er der også jord allevegne. Jeg glæder mig rigtig meget til at hosta og bronzeblad begynder at brede sig og berberis vokser sig større. Jeg har rundt omkring i haven digitalis børn. Det er børn fra de vidunderlige planter fra min barndomshave, der bare bliver ved med at så sig selv. Mange af disse børn er nu flyttet til dette nordområde. Det bliver spændende at se dem næste år i blomst. 
 

Bedene ved søen udmærker sig også med at vise bar jord. Dette område blev ligesom nordside området ligeledes anlagt i foråret. Her er det bregner og rosen Burgundy Ice, der gør sit bedste for at dække jord. Denne skønne rose købt i Bilka var i virkeligheden 2 planter, så den anden blev sat på den anden side af søen. Men nu har jeg besluttet, at jeg skal af med den bar jords infektion, inden jeg begynder at drømme om bar jord om natten. Så nu får planterne ro og tid til at brede sig. Måske der sniger sig en lille plante eller to ind, men infektionen er klaret. Jeg har besluttet mig at tage det lidt mere med ro. Jeg har en del arbejde med at forberede min forhandling af Haddonstone produkterne. Om en uges tid lander der omkring 1 ton varer her på parcellen,
 

Havens dronning: rosen er begyndt sin fest igen. Her er nogle af de abrikos, gule og orange,  der blomstrer i haven i øjeblikket. Disse farver er jeg blevet helt vild med. De er super flotte sammen men de mørke og rødlige Heuchera som jeg har sat i bedet.
Her er det nyindkøbte Austin rose Grace købt hos JAS på Fyn.
 

Austin rosen Lichfield Angel fandt jeg hos Rosenposten.
 

Austin roserne Crown Princess Margaretha og Summer song. Nyindkøbte Austin rose Lady of Sharlott.
 

En Austin klassiker Golden Celebration. 
 

Perle D'Or er en rose fra 1875 fremædlet af Joseph Rambaux. Jeg har købt den som en Kina rose men mange anser den som en polyantha rose. 


Augusta Louise, er en nyere rose fra den tyske rosenforædler Tantau.
 

Den enkle Austin rose Summermist. En sådan enkel rose har helt sin egen værdi med de smukke støvdragere. 
Jeg er blevet helt afhængig af roser i denne farveskala, jeg synes de er så livsbekræftende. 
 

Jeg vil vise jer denne smukke buket,  som jeg har fået af en jeg beundrer ualmindelig højt. Jeg var så heldig at få besøg af Claus Dalby i torsdags. Grunden til, at det betød så meget for mig er, at han med sine bøger og især, Den levende have, virkelig fik vækket min slumrende haveinteresse til levende live. Hans blog, videoer, programmer samt opslag på Instagram og Facebook er for mig super inspirerende.  Som en, der til dagligt arbejder indenfor det kommercielle, kan jeg kun beundre hans entrepreneurånd og evne til at med flid udnytte de muligheder, der krydser hans vej.  
Samtidig er han et ualmindelig sødt og høfligt menneske.
 Tusinde tak for den smukke buket og dit besøg Claus!
24 kommentarer :

 1. Kære Tina.
  Tusind tak for de dejlige billeder af dine skønne roser. Ja, i en nyanlagt have vil der altid være lidt bar jord, men allerede næste år vil det hele have bredt sig godt. Hvor dejligt at have plads til et par skønheder, man ikke kan leve uden.
  Jeg forstår godt din glæde over et besøg af Claus Dalby. Han er et fantastisk dejligt menneske, altid så positiv og givende at være sammen med.
  Jeg kan se, at du også har fundet en smuk vase til den smukke buket, det fuldender billedet.
  Rigtig god søndag til dig og din familie.
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane.Låner lige Tinas blog.........håber det er i orden.
   Tak for din søde mail.Men desværre er kan jeg ikke sende mail lige nu.Skal have en til at hjælpe mig med problemet.
   Knus Jette

   Slet
  2. Kære Eliane Tusinde tak søde du. Ja vi må glæde os over det positive ved bar jord=flere planter ;-).Jeg må forsøge at væbne mig med tålmodighed. Det har jeg vist bare haft lidt svært ved i år. Ja det var en skøn aften i selskab med Claus, hele familien nød det. Det var såhyggeligt. Jeg synes også min fine krakele vase passede perfekt til buketten, som i øvrigt står superfint endnu. Knus til dig og John. Kram Tina
   Jette du er så velkommen!

   Slet
 2. Bare rolig Tina, det skal nok brede sig. Det kan jeg jo sagtens sige når jeg har jeg ved ikke hvor mange stauder der burde have været delt og som nu er ved at kvæle hinanden.
  God søndag og held og lykke med salget når du når så langt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Rita (Smiler ) Tusinde tak tænk at det kan komme så vidt, at de nærmest kvæler hinanden.Jeg må altså snart forbi og befri nogle af de ulykkelige stakler, ved at købe i din butik ;-). Tusinde tak for gode ønsker. Sender kram fra Amager til dig. Knus Tina og fortsat god uge.

   Slet
 3. Syntes du har en helt fantastisk have Tina og sikke masser af flotte roser.
  Mine har det desværre ikke for godt i år.
  Jeg er sikker på at din jord skal blive dækket. Alt tager tid og den tålmodighed har vi bare ikke:)
  Glæder mig til at se dine salgs ting når de engang kommer ud på skærmen.
  Sikke dog et fornemt besøg du fik og en helt fantastisk bedårende buket.

  Rigtig dejlig søndag
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Charlotte, ja jeg må væbne mig med tålmodighed og hellere se på hvad det allerede er opnået. Nu slapper jeg af i haven når jeg kommer hjem fra arbejde istedet for at knokle rundt. Skulle jo også gerne nyde haven. ;-) Jeg er også rigtig spændt på at få tingene hjem og ind i haven. Nu får vi se med pladsen. Det bliver spændende. Ja det var et super hyggeligt besøg, dejligt afslappende. Knus og fortsat god uge Tina

   Slet
 4. Hej Tina
  Hvor ser det dejligt ud i din have. Bar jord kan man ikke have, så du må en tur til Jas, så går den infektion hurtigt over. Jeg finder også hele tiden bar jord, derfor kan jeg plante flere roser, det kan vi lide. Morning Mist købte jeg hos Jas i torsdags.
  Kram Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth Tusinde tak, der gav du mig en god ide ;-) En ekstra tur til JAS er ikke at kimse af. Må sige til hans, at det er løsningen.
   Morning Mist er også bare fantastisk i farven. Jeg går nu og glæder mig og venter på, at Hot Chocolate springer helt ud. Knus Tina

   Slet
 5. Jeg har også fået skabt mig en del bar jord - og jeg bryder mig ikke om det. Men der er jo planer for den bare jord, og det kommer stille og roligt, men det meste må vente til lidt senere på sæsonen - og jeg må bide det i mig så længe! Dejligt med sådan et besøg - og en skøn buket!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Frede Dejligt at høre man ikke er alene, jeg prøver nu også at leve lidt med det resten af sæsonen. Det er nu også skønt bare at sidde stille og roligt og glo ud over det hele i haven. Ja det var et dejlig og hyggeligt besøg og så at få en så skøn buket. Vidunderligt. Hav en fortsat skøn uge. Knus Tina

   Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
 6. Din have er så skøn og det der med den bare jord det klarer vi lige med en tur til JAS :o) Her kæmper jeg også med bar jord og bruger rigtig meget tid på at studerer billeder af haver der IKKE har bar jord. Så nu skal der igen købes ind.
  Husk at jeg har en halv milion hvide digitalis til dig :o)
  Hvor hygsomt at få besøg af den travle Claus Dalby, hvad mon han skulle hjemme hos dig ? kan det have noget at gøre med det ton der kommer ind af døren snart :o)
  Stort Knus fra Rosenfeen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda Ja det er præcis sådan jeg også har det . Ja kan mærke en tur til JAS rykker nærmere ;-) Oj hvo vil jeg glæde mig til hvide Digitalis , dem kan man ikke få for mange af. Det havde nu ikke så meget en stentøjet at gøre det besøg. Men det snakkede vi da også om. Jeg havde blot inviteret ham for lang tid siden, da jeg jo var ovre sidste år og se hans have så jeg inviterede tilbage. Og det huskede han. Det var super hyggeligt. Håber vi snart ses Knus du søde rosenfe fra Tina

   Slet
 7. Kære Tina.Jeg synes nu også at din have ser dejlig ud.Og den bare jord skal nok blive fyldt op inden næste år.
  Og hvor har du da mange smukke roser.Jeg kunne da godt selv bruge lidt flere.For min Odussey er desværre gået ud.
  Og sikke da et dejligt besøg af Claus.Har jo mødt ham en del gange.
  Og er da spændt på at se alt det du får hjem fra England.
  Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette Tusinde tak det var sødt sagt. Jeg prøver at væbne mig med tålmodighed. ;-) Tusinde tak for de dejlige valmuefrø som jeg har modtaget. Kan jeg drysse den ud nu eller skal jeg vente til foråret? Æv hvor ærgeligt med din Odyssey, ja min viste jo at være en Sweet Pretty i stedet for, så det er lidt af en drillepind. Ja det var et dejligt besøg. Er også spændt på varerne, de er nu gået fra England. Knud og fortsat skøn uge kh Tina

   Slet
 8. Ih...gid det var mig, der havde bar jord...her er problemet altid det modsatte. Lige nu går jeg og grubler over hvor jeg skal plante min nye hortensia og sølvlys...eller rettere; hvilke planter jeg skal fjerne for at få plads til dem.

  Tro mig...der går ikke ret lang tid, så er dine bede vokset til og du skal til at tynde ud/dele dine planter.

  Hav en dejlig torsdag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Esther Ja jeg må nok se det fra den positive side :-) Det kan jeg godt se. Håber du får plads, ellers må de byttes til nogle identiske med skruegevind.
   Jeg glæder mig alligevel til, at det hele er dækket til = mindre ukrudt.
   Ønsker dig en skøn weekend
   Knus Tina

   Slet
 9. Kære Tina.
  Jeg har lige læst Jettes kommentar og dit svar. Jeg har da også fået en Sweet Pretty i stedet for Odyssey. Jeg har gået og kigget på den og undret mig over, at den ser lyserød ud. Øv for Bilka. Den er blevet stor og kraftig, men ikke det jeg havde drømt om.
  Kærlig hilsen og god søndag. Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane Ja det lyder som en værre sammenblanding mellem Sweet Pretty og Odyssey. Det er lidt irriterende selvom Sweet Pretty er sød. Dejligt at din er blevet så kraftig knus Tima

   Slet
 10. Kære Tina!
  Forstod pludseligt ikke der ikke kom nye indlæg fra dig, af en underlig grund har jeg opdaget du er forsvundet fra min blogliste, og jeg havde endda sat dit nye navn på.Godt jeg opdagede her til morgen:-))))
  Først sikke et herligt besøg, det må have været utroligt spændende:-))))))
  Og bar jord det kender jeg mig i, og nye bede;-) de er meget pasningsplejende, og det virker som om det er svære at mætte, det er nok der tålmodigheden/iveren kommer ind.
  Egentlig er det godt at vi får prøvet vores tålmodighed af, og oplever at det ikke er alt vi kan bestemme, styre eller pæse frem. At vi må overlade visse ting til tiden når vi har gjort hvad vi kan-bliver ekstra begejstret ved det haveliv:-)
  Spændende med den store leverance-det er jo næsten som juleaften.
  Med solskindshilsner og kram fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette Det var godt at du fandt mig igen. Jeg har ikke været så aktiv på bloggen som jeg gerne ville . Der har været mange ting at se til privat og på arbejde. Der er også en del at ordne i forbindelse med forhandlingen af alle se smukke sten ting. Du har så ret mht bed tålmodighed. Du er altså en klog kvinde. Det er nemlig godt vi ikke kan presse alt for så var vi vist forlængst døde af stress. Haven ser ret smuk ud med udstillingstingene. Passer rigtig fint ind. Tusinde tak og hav en vidunderlig uge. Knus Tina

   Slet
 11. Hold da op et fint besøg, sikke en ære. Den buket han havde med, ser utroligt smuk ud. Det er altid skønt at møde andre haveinteresserede i sin egen have, uanset om de har skrevet bøger eller lige er begyndt at interesserer sig for havens mange muligheder. Jeg er sikker på din have ser dejlig ud, med skønne roser!

  Sensommerhilsner Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Maria Tusinde tak ja der var lidt at kigge på da Claus var her. Og du har absolut ret. Jeg er nemlig også glad for alle der gider og komme og se min have. Det er så inspirerende og havefolk er vidunderlige folk. Ønsker dig en skøn uge. Knus Tina

   Slet