onsdag den 19. august 2015

Mit Dahlia eventyr og nye rosenblomster


Nu er Constanze Mozart sprunget ud, den er ganske sød og har en vidunderlig duft. Dog har den ikke været vild med de sidste dages storm, som har hærget her på øen.

Constanze Mozart
 
Den er blevet noget svedet i kanterne, men det bekymrer ikke de små blomsterbier ;-).

Constanze Mozart
 
Som det kan ses, er løvet særdeles sundt og grønt. Det bliver spændende at følge den de næste par år. 

Cinderella

Cinderella er ligeledes sprunget ud, den har en lidt mørkere rosa farve end Constanze. Den dufter også kraftigt og skønt. Som det ses af billedet, ynder den heller ikke kraftig blæst. 
Løvet er også skønt saftig grønt at se på. Jeg har læst på nettet, at den får top point når det gælder at undgå svampesygdomme. Det lyder jo lovende.
Håber at den her hos mig bliver op til de knap 2 meter, som det siges den kan blive. 

Dahlia, Mr. Frants
 
Nu til mit Dahlia eventyr. 
Det er gået over al forventning med mine Dahlia knolde. Jeg har tidligere valgt dem fra da de knolde jeg købte enten ikke blev til noget eller blot blev en helt anden end den som var afbilledet på pakken. Men jeg er glad for, at jeg igen vovede forsøget. Her ovenover er det Mr. Frants. 

Dahlia, Bantling
 
Jeg købte 11 stk ialt i år, hvoraf de 10 var fra Bilka, Claus Dalbys udvalgte og en fra det lokale supermarked. 9 stk er blevet rigtig gode, den fra det lokale supermarked spirede ikke og en af dem fra Bilka er temmelig forkølet i væksten. Her i august er den end ikke blevet 5 cm.  Kan den komme stærkt igen næste år eller er det bedre at købe en ny? Nogen der har erfaring med det?
Ovenover er det Bantling, en vidunderlig stor pompon Dahlia.

Dahlia, Preference
 
Ud af de 9, som er blevet fuldvoksne, har de 7 allerede blomstret, de sidste 2 står med knop. Det fantastiske er jo, alle de former og farver der findes. Her ovenover er det kaktus Dahlia Preference. 

Dahlia, Orange Nugget
 
Den første, som blomstrede var Orange Nugget, den har nærmest selvlysende orange pompon agtige blomster, dog ikke så kuglerunde som Bantling. Den ser lidt fesen ud her. Kameraet har lidt svært ved rigtig at fange farven.

Dahlia, Night Queen
 
Jeg har købt knolde i orange, hvide og røde farver. Her er det Night Queen, som pryder på træ terrassen.

Dahlia, Natal
 
Natal, vidunderlig pompon Dahlia.
 
Dahlia, Natal og Bantling
 
Endnu en pompon Dahlia. Den hedder Natal og står smukt i samme krukke som Bantling. 

Dahlia, Eveline
 
Det blev også til den skønne Eveline, som er hvid med sart violette kanter. Jeg havde også købt White star, en flot hvid kaktus Dahlia. Men det er den,  der udviser dværgvækst. Den er kun 5 cm her medio august. 
I år har mine Dahlia udelukkede stået i krukker, men jeg vil udvide sortimentet og indføre dem i bedene i næste sæson. Så skal der indkøbes rosa og violette varianter. Det glæder jeg mig til! 

Zinnia Envy
 
Lidt udvalgte blomster fra haven, her Zinnia, Frøkenhat variant Envy. Heldigvis vandt jeg kampen over sneglene. Sidste år blev de ædt op da de kun var teenage frølinger i bedet. Men i år var jeg beredt og vandt. Jeg har nu en del af Envy i mit nyanlagte lime og måneskinsgule bed. 

Skabiose
 
Her er det Skabiose Ocholeuca sat i ovennævnte limefarvede bed. Jeg synes, at planten er så fin i blomst og løv. 
Stormhat
         
I det historiske rosenbed blomstrer nu en Stormhat, der er tofarvet blå og hvid. Den er så fin, synes jeg. Har dog også plantet de almindelige blå i år, da jeg synes de lyser så flot op på denne side af sommeren.

Pragtkærte
 
En anden nyhed i rosenbedet er denne Gaura eller Pragtkærte, jeg købte 2 stk for 20 kr.  De får de sødeste blomster på små spir. 

New Dawn, klatrerose


Her er det New Dawn,  som er i fuld gang med remontering. Et smukt syn op ad den blå himmel. 


Havebuket
 
Det er dejligt, at der stadig er blomster i haven til buketter. Her er det solhat, røllike, Dahlia, Salvia, anisisop, frøkenhat, grøn rævehale samt frøstande af alunrod og sporebaldrian i Royal Copenhagen vase. 14 kommentarer :

 1. Ih, hvor har du mange skønne blomster i haven, Tina! Åh, jeg elsker georginer, men har opgivet på forhånd i år fordi sneglene har ædt mine de seneste år, men næste år må jeg prøve igen!
  Tak for dejlige billeder :-)
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Nana, som du kan se kan det lykkes at vinde over sneglene. Hvis de står i potter en det forholdsvis let at tjekke for snegle ved at løfte bladene hele vejen rundt. :-). Kh Tina

   Slet
 2. Flotte billeder af spændende planter, jeg har kun en enkelt georgin, sneglene har taget resten.
  Stormhatten og zinniaen fangede øjet mest.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Lisbeth jeg har også plantet en del i år, stærkt inspireret af din skønne have. Er også selv godt tilfreds med Zinnia og Stormhatten. ;-). Kh Tina

   Slet
 3. Hej Tina.Tak for skønne billeder af dine nye roser.......................men ikke mindst af de dejlige dahlia.
  Er vild med Eveline som jeg selv købte to af.Men synes da at du skal se den smukke violette jeg viste i mit forrige indlæg.Kan finde navnet hvis du er vil.
  Er da også vild med din tofarvede stormhat.Har selv købte en der blomstr her tll
  efteråret.Såede Zinnia sidste år......................og de blev helt fantastiske.
  Dejligt at man kan lave buketter af alt det skønne man har i sin have.
  Godnat herfra knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Jette, Eveline er skøn, jeg må lige kigge en ekstra gang på din lilla, da jeg er ved at vælge lilla rosa sorter, som skal pryde haven til næste år. Jeg er glad for at høre du også havde held med Zinnia og sneglene ikke guffede dem. Kh Tina

   Slet
 4. Hvor har du mange smukke blomster, og flotte billeder, godt det lykkedes med dahliaerne i år. Gaura satte jeg to af sidste år, de blev helt overdådige, men visnede desværre væk i vinters. Så nye er plantet, man kan jo ha lov at håbe, for for mange år siden lykkedes de i krukker flere år i træk, det var dengang man sagde at det ikke kunne lade sig gøre;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Anette, det var godt med lidt Gaura erfaring, tror jeg så vil vinterdække dem, i håb om, at de overlever. Det er jo ikke til at vide hvorledes vinteren bliver. Kh Tina

   Slet
 5. Kære Tina.
  Hvor er det smukke blomster du viser. Tak for dem. Jeg synes at du skal give den lille en chance mere. Sidste år havde vi en mørkerød og den var en lille pistling. I år har den haft over 80 blomster og der er mange knopper endnu. Det er jo som CD skriver, at jo flere man plukker, jo flere blomster sætter de. Men den har også en af de største krukker. Selv om de har fået CD muld, så har jeg givet dem ekstra gødning her først i august. Hvor har vi mange glæder , når vi har blomster.
  Håber at du har det godt og at vi snart ses igen.
  Kærlige tanker fra Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane Tusinde tak. Så tror jeg, at jeg vil gemme min hvide forhutlede Dahlia og håbe på, at den vender stærkt tilbage næste år. ;-). Jeg kan kun give dig ret , det er en stor glæde og privilegie at dyrke blomster. Kh Tina

   Slet
 6. Hej Tina. Dine dahlier er rigtig smukke, jeg kan lide alle farverne. Jeg har også en del og de blomstrer allesammen. Jeg kan godt forstå, at du gerne vil have flere af disse skønne planter og hvor er det godt, at du har vundet over sneglene:). Jeg har ikke oplevet dværgvækst hos mine, men umiddelbart vil jeg tro, du skal skifte den ud med en ny knold. Jeg oplever nogle år, at en knold ikke kommer i gang og så har jeg smidt den ud og købt en ny. Jeg køber mine knolde hos Blomsterverden på nettet. De sælger knoldene til en rigtig god pris og de er sunde og fine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Birgitte Tusinde tak. Ja de er herlige disse planter. Jeg tror dog at jeg vil give den lille stakkel en chance mere. Viser det sig næste år, at det er samme vækst så ryger den. Jeg vil kigge hos Blomsterverdenen tusinde tak for tippet. Kh Tina

   Slet
 7. Kære Tina, hvor er det smukke blomster! Jeg er vild med roser og dahliaer, men har ikke meget held med dem. Måske fordi vi har rådyr i haven :-) Kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Gitte jeg har hørt at det er vanskeligt med de søde dyr i nærheden. Hvad hvid du bruger krukker ? Kh Tina

   Slet