lørdag den 31. maj 2014

Orangeriet,

Stor del af Kristi Himmelfart er gået med oprydning i haven og indretning i Orangeriet. Men der er da tillige blevet lagt 50 Gladiolus løg i blå og violette farver. Jeg har valgt Black Velvet, Blue Tropic, Blue Frost og Plummer Tart. Det er rart at have noget, som blomster sent.


Der er kommet gardiner i Orangeriet. Det tager lige toppen af varmen . I forgrunden ses den pragtfulde Alchymist som blomstrer flittigt lige nu med sine skønne gule og orangerøde blomster.



Morfar og mormors gamle ur er kommet op i Orangeriet. Det står og pynter ved siden af en nyindkøbt Kamelia Brushfield Yellow. Jeg håber, at jeg kan få blomst i den. Blomsten skulle gerne se ud som på nedenstående billede som er fundet på nettet.
 
 
Det er en fantastisk oplevelse at kunne sidde i læ og kigge ud på alt det grønne, der omgiver Orangeriet. Det er som at have en dagligstue med naturvægge.
 

 
Noget af det bedste i starten er indretningen. Til planterne er der købt potter til krydderurter. Jeg har plantet rød, grøn og thai basilikum i den ene samt koriander, rød skovsyre og blomster karse. i den anden.
 

Der er købt potter til tomat, agurk og snack peber planter. Jeg synes, at det er skønt med en blanding af grøntsager og prydplanter.
 
Ønsker jer alle en god havedag i morgen!

tirsdag den 27. maj 2014

Så er drømmen gået i opfyldelse......

Nu er det ganske vist. Igår kom Orangeriet på plads. Der mangler godt nok lidt detaljer her og det. Mursten skal lægges på plads hvor stolperne er støbt ned, der skal hænges gardiner op, der manglede et glas og haven skal nettes lidt efter håndværkere besøgene.


Det tog 2 mænd en lang arbejdsdag at sætte det op. Vi fik Pavillon Danmark til at gøre det. Skulle vi selv have gjort det var vi nok først blevet færdige til jul. Der var nogle af stængerne som ikke passede som de modificerede. Det ville vi aldrig selv have gået i gang men. Så selvom det er dyrt at få sat op så synes jeg det er godt givet ud. Der er så også noget garanti med.


Idag forærede jeg mig selv en indflytningsgave. Det blev til en Engletrompet, Brugmansia. Den udsender den skønneste og sarteste duft af citrus. Men der er heldigvis plads til meget mere. Der er 17 dejlige kvadratmeter.


Alchymist er sprunget ud så der skulle straks et par stykker på bordet med lidt hvidt og lime fra skærehaven. Jeg synes, at de er så fine i Anne Flohrs nøglehulsvaser købt hos Drømmegaven.

God aften fra en ovenud lykkelig Orangeri ejer.

fredag den 23. maj 2014

Hvide blomster og Orangeri underlag

 

Nederst i haven har vi en terasse, hvor vi har en del krukker. Der er altid hvide blomster i krukkerne. Ovenover er et af eksemplarerne.


Det er dejligt med alt det som springer ud. Herover er min nyindkøbte Virbirnum Roseum. Jeg har prøvet at plante den før men har ikke overlevet og blomstret. Men denne gang er der blomst i. Den blev dog også vinterdækket med halm.
 

Her er udpluk af min store krukke med Petunia, Forglemigej og Violer.


Fra mit skærebed Hesperis Matronalis Alba hvid natviol. En kraftig plante med en skøn duft. Jeg købte to. Den ene viser sig dog at være lilla så den skal lige flyttes til en anden del af haven.
I baggrunden skimtes Orangeri underlaget.
 

Så blev Orangeri underlaget endelig færdigt. Det eneste som mangler er flise gangen fra terrassen til Orangeriet. Men det får vi lavet når Orangeriet er på plads og døren sat i.
 

Her er nærbillede af gulvet, det er blevet ganske godt! Igen tak til Mathias fra bloggen En ydmyg have for den gode ide.

God weekend til alle, jeg tager til Århus i weekenden for at hygge mens den store datter passer kat og have.







søndag den 18. maj 2014

Dejlige maj!

Maj, total ynglings måned. Hvor det hele bare er vidunderligt i haven og haverne omkring os. På min løbetur her til morgen var det bare ekstra bonus at dufte syrener, guldregnene og hvid tjørn. Så bliver verdenen da bare ikke bedre.

Det mylder også frem i villahaven, men det hele roder stadig. Nu er anlægsgartnere kommet med gravemaskine, automatiske trillebører og andre redskaber. Men det er i den gode sags tjeneste. Og de er så flinke, friske og dygtige fra Amager have og anlæg. Så vi er sikker på, at Orangeri underlaget bliver som det skal være.


Nu er der målt ud til Orangeriet og fyldt grus i. Næste uge går med at få lagt underlaget, håber vi har renset mursten nok. De kommer til at ligge i forbandt røde sten med en gul sten ude i kanten. Begge typer sten er fra vores gamle garage.


Der er ingen helhedsbilleder af haven grundet rodet, men nogle blomster kan jeg byde på. I krukken med putier er der rosa tulipaner og hvide stedmoder. Rhodrondendron yakusimanum, Catawbiense samt azalea diamond er i blomst og knop.


Digitalis fingerbøl, snebolle,og vortemælk vokser om kap med sammenplantninger af akelejer og Stedmoder.

onsdag den 14. maj 2014

Kähler for blomsterne

Vi kæler i mere end en forstand for blomsterne her i haven på Amager. Datteren har længe været lun på Kahler vasen Omaggio. I går syntes jeg hun trængte til en opmuntring så vi købte den sortstribede. Der skulle straks blomster i, dog er det lidt sparsomt i øjeblikket. Vi venter på pæonerne, roserne og de andre sommer blomster. Men vi fandt da lidt at putte i.
 

Her er løst stoppet grene af Weigela ( klokkebusk) , enkelte pæoner, spore baldrian, blod bøg og Azalea.


Men det er også O dag. O for Orangeri. Jeg sidder i dette øjeblik og venter på vognmanden, der er på vej med Orangeriet! 
Så skal der kæles for citrusplanter, kamelia, klokkeranke og kalla. Men jeg må væbne mig med tålmodighed lidt endnu. Brolæggeren skal først være færdig med underlaget, de er lige gået igang i dag. Der krydses nu fingre for det ikke kommer til at regne for meget.


Her kommer Orangeriet til at ligge . Man kan nok ikke så godt se den pink murer snor som vi har brugt til at måle op. Det bliver så dejligt at få ryddet op i haven og vide at planterne ikke længere er i fare for at blive trampet ned.

God aften til alle.

torsdag den 8. maj 2014

Så er ventetiden næsten forbi.....

Idag kom der en dejlig e-mail fra Pavillon Danmark. Mit Orangeri er kommet til landet og bliver leveret til mig i næste uge. Montøren kommer i uge 21. 

Kan næsten ikke tro, at vi om lidt over 14 dage kan sidde i Orangeriet! 


Det føles dejligt men også lidt uvirkeligt, at det endelig sker efter så lang tids forberedelse. Men nøj hvor har jeg glædet mig.





Jeg bandt igår en buket til min yngste datter Josephine.
Der er samlet af alt godt fra haven, Syrener, Rhodendendron, Vortemælk , Bøgegrene og Pinseliljer. 

Den er sat i en af min snart mange kongelige vaser med blomster. Denne har en super fin størrelse og de smukkeste pinseliljer på.



mandag den 5. maj 2014

Ny side og besøg på Bakkehus museet

Jeg er begyndt min speciel side omkring Orangeriet. I kan se den som selvstændigt faneblad ved siden af start og roser.

Fra min nye terrassedør har jeg fået udsigt til mit ene magnolietræ: Soulangiana som vi fik i indflytningsgave af min mor og far. Det er nu 19 år.


Fredagen var en fridag, hvor vi hentede Josephines billeder hjem igen fra optagelsen fra kunstakademiet. Da de var indleveret på Carlsbergs område i Valby så vi vores snit til at gå over på Bakkehus museet. Det var det sted, hvor Kamma og Knud Lyhne Rahbek boede fra de blev gift til de døde i 1829 og 30. 


De var den tids førende indenfor kunst og litteratur og en lang række kendte kunstnere blandt andet Jens Baggesen, den unge H C Andersen og Adam Oehlenschlæger kom. De hyldede de nye tider og beundrede den tids frihedskæmpere som de amerikanske og franske: Washington, Franklin, Lafayette og Rousseau. Der ligger faktisk en sten ved indgangs partiet hvor de første tre navne er skrevet ind.

Det ligger nu midt i byen vrimmel, men dengang lå det på landet udenfor København. Det hedder sig, at folk gerne tog turen derud om vinteren, skønt veje var svært fremkommelige.

Det er en bygning, som er tilbage fra 1600 tallet. Dengang var det landevejskro. Nu er den godt gemt væk , svær at finde hvis ikke vejene omkring hed Rahbeks alle og Kammas vej. 


Vi var de eneste besøgende så vi kunne rigtig nyde stemningen. Dejligt var det at se, at det var levende potteplanter og kanariefugle der var der. Ikke noget kunstigt.
De har også dejlige bøger om Kamma og Guldalderen, fik købt 2. Kan ikke lade være man  bliver grebet af stemningen. 

Der er stadig bevaret lidt af haven, den har været større men man aner stemningen.


God aften, hvad der er tilbage af denne mandag.

fredag den 2. maj 2014

Og vinderen er......

Så er der trukket lod blandt de indkomne kommentarer. Det blev Laleh som vandt maleriet. Laleh, vil du maile mig din adresse på tina.l.pedersen@live.dk.



Min datter Josephine Pedersen, som har malet maleriet kom desværre ikke ind på kunstakademiet denne gang. Men man skal ikke give op. Da vi indleverede hendes værker til vurdering var det en allerede studerende som tog imod dem. Han fortalte, at en der gik på årgangen havde søgt flere gange. Hver gang han ikke kom ind fik han tatoveret en streg på armen. Jeg spurgte om han var helt blå, heldigvis ikke men han havde otte streger på armen. Så det kan lade sig gøre.
Josephine starter så på gymnasiet efter sommerferien og maler heldigvis videre
Foruden sin hjemmeside Josephines hjemmeside har hun oprettet en blog der handler om hendes inspiration og malerkunst: Josephines blog.



Nu er håndværkerne endelig færdige og har fjernet arbejdsredskaber og stilladser. Dejligt! Så kan jeg snart vise lidt oversigts billeder af haven. I skal dog lige se mine søjlekirsebær: Amanogawo.








Rigtig god fredag alle sammen.